:

:

TV Most

clock

Maj 14, 2019   18:07

0

251

Srbi iz Hrvatske prvi put samostalno na izbore za EP, na dve liste

Srbi iz Hrvatske prvi put će samostalno izaći na izbore za Evropski parlament, i to na dve liste, a kandidati za evropske poslanike u tim izborima vide priliku da se čuje glas srpske zajednice i da se i na evropskom nivou otvore pitanja važna za rešavanje problema Srba u toj državi.

Demokratski savez Srba, kao i lista Samostalne demokratske srpske stranke biće među 33 liste koje će se boriti za neko od 12 mesta, koliko bi Hrvatska trebalo da dobije u Evropskom parlamentu.

Predsednik DS S Srđan Milaković navodi da je kampanja za evropske izbore dobra prilika da se u javnosti ponovo postave pitanja u vezi sa zaštitom ljudskih i manjinskih prava u Hrvatskoj i da se više govori o problemima sa kojima se Srbi godinama suočavaju, poput imovine, penzija, zapošljavanja pod ravnopravnim uslovima u javnim i državnim službama, upotrebe dvojezičnog pisma, očuvanja identiteta.

"Ovo je dobra prilika da se ta pitanja ponovo postave u javnom prostoru jer je činjenica da u Hrvatskoj, kao delu EU, ni izbliza nije postignut potreban nivo zaštite ljudskih i manjinskih prava pripadnika srpske zajednice", rekao je Milaković.

Ističe i da bi bilo značajno da Srbi imaju svog predstavnika u Evropskom parlamentu kako bi se u toj instituciji čula srpska strana priče, budući da se, kako kaže, do sada o Srbima pričalo gotovo uvek na njihovu štetu.

"Zastupnik i predstavnik Srba u EP bio bi pomoć tokom procesa pregovora jer, između ostalog, treba sprečiti uslovljavanje Srbije u procesu pristupa EU", rekao je Milaković.

Iako ne očekuje preveliku izlaznost na izborima, Milaković ističe da to ne znači da srpskim biračima i zajednici ne treba pružiti izbor između dve liste, te da ne treba propustiti priliku da se u javnom prostoru otvaraju pitanja i problemi srpske zajednice.

Kritike da će se rasuti glasovi srpske zajednice zbog postojanja dve srpske liste ne doživljava kao optužbe na svoj račun i dodaje da partija Milorada Pupovca do sada nije kontaktirala njegovu stranku kako bi sarađivali.

Kandidat Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj Dejan Jović kaže da oni ne računaju samo na glasove jedne etničke zajednice, jer se pitanje kako se Hrvatska ili bilo koja druga evropska zemlja odnose prema manjinama ne tiče samo manjina, već je i stvar karaktera tog društva.

"Glavna poruka naše kampanje jeste da ako mala zemlja kao što je Hrvatska želi ravnopravnost s velikima u Briselu i ako želi biti verodostojna u tome, onda ona treba pokazati isti tako pozitivan odnos prema manjinama u njoj i zato mi ne računamo na glasove jedne etničke zajednice", rekao je Jović.

Za Jovića je činjenica da je SDS S izašla na izbore na kojima je prijavljeno 33 liste i to što se svi takmiče za iste glasove, značajan korak prema dodatnoj integraciji srpske manjine u hrvatsko društvo.

On je naveo da su u kampanji istakli neke od problema s kojima se suočava srpska manjina u Hrvatskoj, kao što su stigmatizacija, negativan imidž, marginalizacija, u nekim aspektima neravnopravnost, diskriminacija...

"Srbi znaju kako je Srbima u Hrvatskoj. Naše pitanje usmereno je hrvatskom društvu i EU", rekao Jović i dodao da SDS S smatra da EU, u kojoj ima 40 do 50 miliona ljudi koji su pripadnici manjina, treba da obrati pažnju više na manjinske zajednice i na njihovo bolje predstavljanje u Evropskom parlamentu.

Izvor: Танјуг

Srbi u HrvatskojEvropski parlament
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva