:

:

TV Most

clock

April 30, 2023   13:15

0

117

Srbi iz Severne Mitrovice: Nije vreme za otvaranje mosta, neka nas jednom ostave na miru

Srbi iz Severne Mitrovice protive se otvaranju mosta na Ibru i napominju da sada nije vreme za to jer se, kako kažu, ne osećaju bezbedno.

Kako su ocenili oni sa kojima je reporter Kosovo onlajn razgovarao, mada mnogi od njih nisu hteli pred kameru, otvaranje mosta samo bi još više pogoršalo bezbednosnu situaciju.

Smatraju da je predlog koji su usvojili albanski odbornici u lokalnoj skupštini preuranjen i da zapravo ima za cilj dodatno podizanje tenzija.

"Ne verujem da će most biti otvoren, nije pravo vreme, niti će biti pravo vreme. Ostaće ovako. Ono što Albanci pričaju od toga nema ništa, imaju oni dosta tamo. Neka jednom nas ostave na miru", rekla nam je meštanka.

Da se uslovi nisu stekli, mišljenje je i starijeg gospodina koji kaže da rukovodstvo iz Prištine želi da zaokruži nezavisnost na celoj teritoriji Kosova.

"Sad za sad nije zgodno otvoriti most. Mostovi se i prave da se narod spaja, ali obe strane, i Albanci i mi Srbi treba da živimo kao nekada za vreme bratstva-jedinstva u uzajamnom poštovanju. To vratiti, pa onda otvarati sve ovo. Uslovi nisu stečeni, jer je situacija još napeta. Rukovodstvo iz Prištine radi da celom šakom zauzme teritoriju i da kaže ovo je naše i ne damo ni pedalj. Valjda je pametno rukovodstvo Srbije da to suzbije i unormali život ovde između Albanaca i nas Srba", rekao nam je on.

Da sloboda nije na nivou očekivanog potvrdila nam je još jedana stanovnica Severne Mitrovice sa kojom smo razgovarali.

"Ne verujem da je pravi trenutak za otvaranje mosta. Mi ovde nemamo mira, a ne da imamo slobodu da idemo tamo. Ja ne smem ni u Bošnjačku mahalu da idem sama, uvek strepim, ako nekog pogledam odmah sledi pitanje ,šta me gledaš?' Mi ni ovako nemamo neku slobodu ovde, a ne da se otvori most. Tek tada nećemo imati slobodu“, rekla nam je ova Mitrovčanka.

Odluka o otvaranju glavnog mosta na Ibru i slanje zahteva relevantnim institucijama izglasana je na sednici lokalne skupštine u Severnoj Mitrovici, a na predlog odbornice Samoopredeljenja.

Međutim, politički predstavnici Srba sa Kosova, kao i zvanični Beograd ocenili su da je zapravo reč o novom pokušaju Prištine da destabilizuje situaciju na severu Kosova. I međunarodni predstavnici ocenili su da nije vreme za otvaranje mosta. Jedino je kosovska vlada podržala inicijativu da se otvori most.

Izvor: Kosovo onlajn; Foto: EPA-EFE

KiMKosovska Mitrovicamost na Ibru
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva