:

:

TV Most

clock

April 24, 2019   19:10

0

235

Srbi iz Slovenije pokreću inicijativu za novi, krovni savez

Predstavnici Srba iz Slovenije pokrenuli su inicijativu da osnuju novi savez pod imenom Savez Srba iz Slovenije, navode Štajerske novice.

Ovaj novi savez trebalo bi da pod jedan krov ujedini sve saveze i srpska društva u Sloveniji sa ciljem da zajednički reše srpsko pitanje u Sloveniji.

Na sastanu u utorak odlučeno je da se Srbi iz Slovenije, koji su do sada bili povezani u različitim savezima i društvima i veoma slabo su sarađivali povežu i ujedine, navode Štajerske novice.

Pokroviteljstvo inicijativnog odbora preuzela je ambasada Srbije iz Ljubljane, uz podršku Ministarstva pravde Republike Srbije i Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, navodi list.

Ovu inicijativu pomoći će i članovi filmske sekcije SKD Štajerska zajednica, a projekat „600 godina Pravoslavlja u Sloveniji“ već je prijavljen Ministarstvu kulture Srbije.

Film o 600 godina boravka Srba u Sloveniji trebalo da doprinese da oni budu priznati u toj zemlji kao nacionalna manjina.

Štajerske novice navode i da se Srbi koji žive u Sloveniji pripremaju za proslavu Uskrsa po Julijanskom kalendaru.

Najveće okupljanje pravoslavnih vernika biće u pravoslavnoj crkvi u Ljubljani a vernici će se okupiti i u crkvama u Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Murskoj Soboti, navode Štajerske novice.

Takođe se navodi i da je u Kopru počela izgradnja pravoslavne crkve, a postavljanju kamena temeljca prisustvovao je mitropolit zagrebačko – ljubljanskog Porfirije, kao i veliki broj predstavnika pravoslavne i katoličke crkve kao i političari iz ovog dela Slovenije.

Izvor: Танјуг

SrbiSlovenija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva