:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2022   8:02

0

152

Srbi na severu KiM osmi dan na barikadama

Srbi na severu Kosova i Metohije osmi dan su na barikadama, na kojim izražavaju protest  zbog hapšenja svojih sunarodnika i upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever pokrajine.

Kosovska policija je potvrdila da je u četvrtak u Kosovskoj Mitrovici uhapsila Slađana Trajkovića, bivšeg pripadnika kosovske policije, koji je napustio službu kada su Srbi sa severa KiM napustili privremene prištinske institucije. 

Pre njega je uhapšen Dejan Pantić, takođe bivši pripadnik kosovske policije.

Krstić za RTS: Odgovor Kfora izvesno negativan, Beogradu preostaje diplomatska borba

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Krstić rekao je da Srbija imala pravo da podnese zahtev Kforu za srpskih snaga na Kosovo i Metohiju, ali da je odgovor izvesno negativan.

"To je saopšteno od strane našeg predsednika kada je problematizovano zbog čega se u ovom trenutku podnosi takav zahtev, ali mislim da je logika zapravo taktičke prirode, da se podseti međunarodna javnost na to da ovakva odredba postoji i da ovakva odredba nije ispunjena od 1999. godine do danas", naveo je profesor Krstić.

Dodao je da deluje da je jasno da Kfor neće odlučiti tako nešto, naročito nakon izjava Gabrijela Eskobara da SAD ne podržavaju militarizaciju problema, odnosno da daju čvrste bezbednosne garancije da neće doći do promene vojne situacije na terenu.

Krstić je istakao da sada preostaje diplomatija.

"Pozivanje na međunarodno pravo, pozivanje na Rezoluciju 1244, Kumanovski sporazum i diplomatska borba koja podrazumeva čitav niz sredstava. Koristili smo razna sredstva od 1999, odnosno od 2000. godine prevashodno nakon promene režima, pa do danas. Neke od njih su podrazumevale borbu protiv proglašenja nezavisnosti, nakon proglašenja nezavisnosti, borbu za povlačenje priznanja i sprečavanje novih priznanja, ulazak u pregovore sa Prištinom od 2011. godine koji su prvo bili tehnički, a onda su prerasli u političke i statusne. Tu je naš teren na kojem možemo da probamo da ostvarimo neki napredak", istakao je Krstić.

Govoreći o hapšenju Srba na KiM, Krstić je rekao da su optužbe za ratne zločine potvrđeni i poznati mehanizam i da su se koristile čak i u nekim imovinskim sporovima.

"To je vid pritiska ili da napusti ili da proda tu imovinu, da napusti tu teritoriju, a bilo je i na političkom nivou, setimo se Olivera Ivanovića kao najboljeg primera, koliko je godina samo robijao dok nije na kraju oslobođen optužbi. To su standardni mehanizmi i ne bi me čudilo da se sa tim nastavi", naveo je Krstić.

Ocenio je da je Kurti svestan toga da Srbija gotovo jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji i da mu deluje da pokušava da isprovocira srpsku reakciju u ovom trenutku i da bilo kakvu oštriju reakciju Srbije predstavi kao produženo delovanje Rusije na ovim prostorima i pokušao da mobiliše podršku Zapada.

"Mislim da mu zasada tako nešto ne ide i da je ta namera na neki način i od strane zapadnih aktera uočena i da zbog toga takav plan neće moći da prođe", rekao je profesor Krstić.

KFOR je na Tviteru objavio da pažljivo prati situaciju na severu Kosova i Metohije. KFOR ima sposobnost i osoblja da omogući bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, na osnovu rezolucije 1244 iz 1999. godine, navela je misija na Tviteru.

Direkcija policije u Prištini negirala je da je uhapsila bivšeg policajca Zorana Mihajlovića u Severnoj Mitrovici, kao i da su njeni pripadnici na severu sprečili radnike elektrodistribucije da izvrše popravku kvara na električnoj mreži.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja negirao je da kosovska policija ima spiskove po kojima hapsi bivše policajce.

Advokat Dejan Vasić, koga je Kancelarija za Kosovo i Metohiju angažovala u slučaju Slađana Trajkovića koji je u četvrtak uhapšen u Severnoj Mitrovici, posetio je juče Trajkovića. Vasić je za Kosovo onlajn rekao da mu je takođe dostavio lekove, i dodao da je njegovo zdravstveno stanje za sada stabilno.

Na sastanku načelnika školske uprave Ivana Zaporošca, sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa prostora severa Kosova i Metohije, a na preporuku kriznog štaba, doneta je odluka da se uputi zahtev lokalnim samoupravama da se od ponedeljka izvođenje neposredne nastave za učenike osnovnih škola, a onlajn za učenike srednjih škola.

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano izjavio je da EU nastavlja da radi na deeskalaciji situacije na severu KiM.

Izvor: T a n j u g, RTS

KiMsever KiMbarikadeKFORkosovska policija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva