:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2022   11:11

0

141

Srbi nisu dobrodošli na prostor KiM ni slavu da obeleže i grobove da posete

Grupi od 50 vernika, Srbima raseljenim sa prostora opštine Suva Reka zabranjeno je da u nedelju prisustvuju manastirskoj slavi, prazniku Svete Trojice u Mušutištu. 

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, predstavnici Privremenog organa i orgnizatori puta su uredno, još 8. juna obavestili pripadnike Kosovske policije da grupa raseljenih vernika želi da u Mušutištu 12. juna obeleži hramovnu slavu i prisustvuje sečenju slavskog kolača na ostacima i razvalinama Crkve Svete Trojice. 

Međutim, stigao je negativni zahtev na njihovu molbu da im policija pruži bezbednosnu podršku bez koje je nemoguća realizacija puta u ovoj čisto albanskoj sredini i oni su tako onemogućeni da posete svoju postojbinu i prisustvuju slavi, što su godinama unazad činili. 

Za raseljene Srbe koji su do 1999. godine živeli u Suvoj Reci, a koju su ne svojom voljom morali da napuste, obilazak ostataka hrama i prisustvo na hramovnoj slavi predstavlja veliko duhovno okrepljenje. 

Ovakav gest predstavnika Prištine jasno pokazuje da Srbi nisu dobrodošli na prostor Kosova i Metohije ni slavu da obeleže i grobove da posete, a kamo li da im se garantuje bezbedan povratak u etnički očišćenim sredinama. 

Kome smetaju vernici i hodočasnici i za koga oni predstavljaju opasnost? Reč je o još jednom teroru i iživljavanju Aljbina Kurtija preko njegovih poluga vlasti u Prištini koji ne želi da na KiM bude niti jednog Srbina. 

Koliko god se Beograd trudio da gradi mostove saradnje, ovakav odnos vlasti privremenih institucija u Prištini prema preostalim Srbima ili povratnicima, to obesmišljava i u temeljima potkopava.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Kancelarija za KiMMušutište
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva