:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2019   9:13

0

446

Srbi sa Kosova: Nema kompromisa oko Univerziteta

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je bio, jeste i biće deo obrazovnog sistema Republike Srbije i oko toga ne može biti kompromisa, poručuje  rektor tog univerziteta Rade Grbić. Igor Simić kaže da niko od poslanika Srpske liste neće glasati za zakon koji bi omogućio uključivanje tog univerziteta u kosovski obrazovni sistem.

Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici je jedina visokoškolska ustanova na srpskom jeziku koja izvodi i nastavu po planu Vlade Srbije. Nacrt Zakona o visokom obrazovanju na Kosovu predviđa se da statut, organizacija i unutrašnje procedure te ustanove budu "u skladu sa centralnim zakonodavnim okvirom Kosova".
U kosovskom ministarstvu obrazovanja kažu da je "nerazumno da institucija na Kosovu nastavi da funkcioniše po srpskom planu i programu".

Rektor srpskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetio je da je pravo na obrazovanje jedno od osnovnih ljudskih prava.

Najavu vlasti u Prištini zbog toga ocenjuje kao pokušaj gušenja ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji, a krajnji cilj je, kaže, da se navedu na iseljavanje ili na asimilaciju.

Članstvo mitrovičkog univerzita u međunarodnim organizacijama je, smatra Grbić, svojevrsna zaštita od namera Prištine.

"Univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitvrovici je ravnopravni član Konferencije univerziteta Republike Srbije i, što je još značajnije, ravnopravni član Evropske asocijacije univerziteta pri kojoj smo registrovani kao univerzitet u obrazovnom sistemu Republike Srbije sa nastavom na srpskom jeziku, tako da i to predstavlja jednu od značajnih zaštita našeg univerziteta", objašnjava Grbić.
Grbić kaže da ga niko iz Prištine još nije kontaktirao u vezi sa eventualnom izmenom statusa srpskog univerziteta.

"Nedvosmisleni stav svih studenata, nastavnika, zaposlenih jeste da oko Univerziteta nema kompromisa. Ovaj univerzitet je bio, jeste i ostaće u obrazovnom sistemu Republike Srbije. Svako drugo rešenje, promena statusa ovog univerziteta bi dovela u pitanje opstanak srpskog nacionalnog bića na Kosovu i Metohiji", upozorava rektor.

Međutim, da bi zakon koji bi omogućio promenu statusa univerzitete bio usvojen, neophodni su i glasovi Srpske liste.

Poslanik Srpske liste u kosovskoj skupštini Igor Simić kaže za RTS da je najava iz Prištine još jedan u nizu pritisaka.

"Vrlo dobro znaju da je univerzitet Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedan od stubova opstanka Srba na ovim prostorima i zato je trn u oku pre svega onima koji žele da zauzmu sever Kosova", smatra Simić.

Napominje da ga ne bi iznenadili bilo kakvi jednostrani potezi Prištini. Ipak, ukazuje na činjenicu da, pravno gledano, Zakon o visokom obrazovanju na Kosovu ne može da bude usvojen bez četiri glasa poslanika Srpske liste.

"Srbi to ni na koji način neće dozvoliti, niti će ijedan poslanik Srpke liste pružiti podršku takvom scenariju", izričit je Simić.

Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici pohađa oko 8.000 studenata, a znanje sa njima deli 1.300 zaposlenih.

Izvor: RTS

Univerzitet u PrištiniKosovska MitrovicaGrbićrektorSimićobrazovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva