:

:

TV Most

clock

Januar 06, 2020   9:51

0

405

Srbi sa severa tradicionalno išli u seču badnjaka

Pravoslavni vernici sa severa Kosova koji slave Badnji dan i Božić, tradicionalno su i ove godine, pre svanuća, obavili seču badnjaka.
 

 

U šumama oko Severne Mitrovice i Zvečana, u hladno zimsko jutro, čuli su se tupi udarci sekire o hrastovo drvo i molitva za bolje sutra.

Uz pesmu, pokoji pucanj, posnu hranu i rakiju, posebno je bilo živo na putu između Zvečana i Banjske, u mestu Šaren kamen.

Sa svojim rođacima i prijateljima, pre svanuća, po sveto drvo krenuo je i Dušan Ilić iz Severne Mitrovice.

„Svedoci smo da  2020 godina pravoslavni hrišćani poštuju ovaj dan, pa smo tako i mi, jutros ustali rano da isečemo badnjake i da ih donesemo u svoje domove, predstavimo simbol rođenja Hrista i da se molimo Bogu za zdravlje, sreću i blagostanje svih na planeti“, rekao je Ilić.

Tradiciju sečenja badnjaka, nasleđenu od svojih predaka, nastavio je i Brajan Vukićević koji je, osim mira za čitav srpski narod na Kosovu, poželeo i Srbima u Crnoj Gori da istraju u borbi i sačuvaju srpske svetinje.

„Kao i svake godine tradicionalno se okupljamo da sečemo badnjake za Badnji dan i Božić. Želeo bih da dam i punu podršku našoj braći u Crnoj Gori da ne daju naše srpske svetinje, kao što ni mi nećemo da damo srpske svetinje na Kosovu i Metohiji“, rekao je za Kosovo Onlajn Vukićević.

Oni koji nisu mogli da sveto drvo iseku u šumi, imaju priliku da badnjak kupe u centru grada, blizu spomenika Knezu Lazaru.

Na ovom mestu, tačno u podne, počinje i kulturno umetnički program uz besplatno deljenje ribe, kuvanog vina i rakije, a od 16 časova, u crkvi Svetog Dimitrija biće služena liturgija i paljenja badnjaka. Svetu arhijerejsku liturgiju će služiti episkop raško – prizrenski vladika Teodosije, a kako je najavljeno, paljenju badnjaka će prisustvovati i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Izvor: Kosovo Onlajn

Kosovo i Metohijasečenje badnjakaKosovska Mitrovica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva