:

:

TV Most

Foto: RTV KIM

clock

Oktobar 29, 2019   22:59

0

166

Srbi u Beču za Srbe na Kosovu

Radmila Savić koja u Beču već godinu dana prikuplja pomoć za socijalno ugroženo stanovništvo na Kosovu, danas je u Cernici kod Gnjilana obišla učenike škole "Branko Radičević" kojima je u više navrata donirana pomoć iz Austrije. Savićeva najavljuje još akcija širom Kosova.

U maju mesecu je za Cernicu stigla novčana pomoć i računari, a danas je Radmila sa svojim saradnicima Ljiljanom Ristić, Ljiljanom Perović i Draganom Ilićem obišla školu kojoj je ta pomoć bila namenjena.

Pored toga, za učenike škole "Branko Radičević" dopremljeni su i pokloni.

„Pogledali smo rezultate naših donacija koje smo donirali za tu školu, šta je urađeno i šta su ta deca dobila od donacija koje smo prikupili na humanitarnoj večeri u Beču gde je skupljeno 2.700 evra. Robert Maleski je tada donirao tri kompjutera koja su deca dobila. Malo su sređene prostorije, podovi. Možda ne onoliko koliko smo mi očekivali da deca dobiju, ipak je više uloženo u prostorije, ali ipak smo zadovoljni“.

Radmila kaže da je susret sa decom u Cernici za nju bio vrlo emotivan.

„Oni su bili srećni što smo mi došli a za nas je to bilo jako emotivno i stvarno smo to jako teško podneli, sa suzama“.

Kako je za RTV Kim rekla, u Beču postoji grupa ljudi koja prikuplja različitu vrstu pomoći, od garderobe, kompjutera, novca a potom je šalje Ljiljani Perović iz Zubinog Potoka, koja je sa svojim prijateljima distribuira do najugroženijih.

„Naša grupa za sada ima 12, 13 članova, nismo udruženje, mi radimo samostalno u koordinaciji sa Ljiljanom Perović. Održali smo dve humanitarne večeri, jednom za porodice Kovačević, Košević i Džavrić i tada je skupljeno je 2.470 evra, da bi onda bila i veća humantirna akcija u 6. mesecu gde je skupljeno 2.760 evra za školu u Cernici. Imali smo i novogodišnje paketiće za Suvo Grlo i Banje, zatim poklone za Vaskrs za 16-oro dece u Cernici. Finasirali smo i pozorišnu trupu iz Beograda koja je održala predstavu za decu u Cernici, Crkolezu, Suvom Grlu i Banji. Obezbeđeno je i 30 kompjutera za decu, to su odradili Robert Maleski i Milena Vitorović Jović, a oko 50 porodica snabdevamo garderobom“, kaže Radmila.

Ova Bečlijka čije je poreklo iz Hrvatske, kaže da se u akciju prikupljanja pomoći uključila kada je upoznala Ljiljanu Perović iz Zubinog Potoka, koja se takođe bavi humanitarnim radom.

Kaže da ju je fascinirala njena energija i potreba da pomogne ugroženima.

„Nekako su se spojile te energije. Onda sam i ja odlučila da nešto pokrenem u Beču, a pošto sam i sama raseljeno lice iz Hrvatske i doživela neke loše stvari, saosećam se sa narodom na Kosovu i Metohiji i znam kako je to biti u malo lošijoj poziciji i uslovima života. To je bio moj pokretač i onda sam pitala svoje prijateljice da li žele da se sa mnom udruže i tako smo pokrenule našu grupu, pozivamo ljude da nam pomognu bilo novčano ili garderobom i ta naša saradnja traje godinu dana i jako smo zadovoljni.“ 

Kaže da je cilj da se akcija proširi po celoj Austriji i da se uključi što više donatora.

„Da nas je sve više i da se probudi svest kod ljudi, da vide da nije sve tako bajno i da treba da budu humani i da pogledaju druge koji žive u lošim materijalnim uslovima, pogotovu tako specifičnim kao što žive Srbi na Kosovu i Metohiji“.

Radmila Savić se zahvalila svim donatorima u Beču, kako pojedincima, tako i vlasnicima više restorana i firmi.

Istovremeno je pozvala sve koji mogu da pomognu da im se jave na Fejsbuk stranici „Humano srce za Kosovo i Metohiju“.

Radmila Savić i njeni prijatelji će narednih dana uručiti pomoć ugroženima u Brestoviku kraj Peći i Zubinom Potoku.

Izvor: RTV KIM

SrbiBečpomoć
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva