:

:

TV Most

Foto: TV MOst

clock

Septembar 27, 2023   16:52

0

168

Srbi u Lipljanu: Svakodnevno smo izloženi provokacijama, ali smo rešeni da opstanemo

Meštani Lipljana ističu da su svakodnevno izloženi raznim provokacijama , sa kojima su naučila da žive, ali zbog kojih su uznemirani.

 

 

 

Direktorica Osnovne škole ,,Braća Aksić” u Lipljanu, gde su sinoć nepoznata lica polomila prozor, Ljiljica Rašić ističe da se na snimcima sa video nadzora vidi samo silueta osobe.

,,Mogu samo da kažem da nije prvi put da nam se ovakve stvari dešavaju. Mi smo, takoreći, svakodnevno izloženi provokacijama, jer u takvoj sredini radimo, i u takvom okruženju smo, da uvek prolaze učenici, i osnovnih i srednjih škola, koji nas provociraju, bilo verbalno, bilo kamenjem ili čak kamenčićima. Nismo zaštićeni, naročito kada se dogodi neki nemili događaj u okolini“, rekla je Rašić za Kosovo onlajn.

Srbima u Lipljanu je centar okupljanja kod crkava Bogorodičinog Vavedenja i Svetih Flora i Lavra.Miloš Žorić kaže da su navikli na provokacije i incidente, ali da su istrajni u nameri da ostanu i opstanu u svom gradu.

„Uvek kada se bilo šta desi na Kosovu kod nas bude nekih situacija koje nisu dobre ni za koga ko ovde živi, ni za Srbe, ni za Albance, ali dođe do takvih stvari kao što se desilo sada na severu, ovde se to uvek reflektuje na takav način. Ovde su polomljena stakla na školi, u jednom selu je već bilo pisanja nekih. Odmah se oseti u vazduhu da nešto nije u redu, to se reflektuje, međutim, šta da se radi, živimo u takvim okolnostima, Bog nas je ovde ostavio, ovde smo rođeni, ovde moramo da opstanemo i sačuvamo ovo što imamo“, rekao je Žorić.

U Lipljanu je nekada živelo blizu 5.000 Srba, sada se taj broj sveo na oko 400, a osnovnu školu pohađa 50 srpskih đaka.

Izvor: RTV Gračanica / TV Most / Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva