:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 19, 2015   12:05

0

127

Srbi od ZSO očekuju da bude garant stabilnosti

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je da očekuje, sa jedne strane od ZSO da na neki način stvori mogućnost boljeg organizovanja Srba na ovom prostoru, a sa druge strane omogući transparentan način finasiranja iz Beograda.

To bi, po oceni ministra Jevtića, u krajnjem slučaju trebalo da da kvalitetniji i bolji život pripadnika, ne samo srpske zajednice na Kosovu, već i Albanaca koji žive u onim opštinama u kojima Srbi čine većinu.

“Moja su lična očekivanja da se kroz ZSO pomogne i onim Srbima koji žive u onim opštinama u kojima oni nisu većina”, rekao je Jevtić.

On je dodao da očekuje da 25. avgusta u Briselu bude potpisan sporazum koji će otvoriti mogućnost konačnog početka formiranja ZSO.

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić izjavio je Tanjugu da je ZSO od krucijalnog značaja za Srbe na KiM i da to nije tako, na njenom formiranjnu ne bi se insistiralo više od godinu dana.

“Ja se iskreno nadam da će makar paraf na te principe na kojima treba da se zasniva Zajednica biti stavljen 25. avgusta u Briselu i da će napokon krenuti da se radi na implementaciji i tog dela Briselskog sporazuma”, rekao je Kostić.

Gradonačelnik Gračanice je naglasio da insistiraju da aktivno budu uključeni u taj proces s obzirom da se ZSO pre svega tiče Srba koji žive na KiM i da ZSO treba da bude formirana od opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

“Zbog toga smo se vise puta obraćali međunarodnoj zajednici da nas uključi kao treći faktor u razgovorima, makar u onom delu Briselskog sporazuma koji se tiče ZSO”, rekao je Kostić.

Načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević izjavila je da očekuje da Zajednica srpskih opština bude garant stabilnosti Srba na Kosovu i Metohiji i da će njeno fortmiranje povećati sigurnost Srba.

“Formiranjem ZSO očekujemo veću sigurnost, stabilnost i zaštitu Srba u Metohiji, da nismo svakodnevno na meti kao paralelna institucija sa kojom mogu da se igraju i rade šta hoće”, rekla je ona.

Radosavljević je podsetila da je neretko bilo slučajeva da se ljudi privode, zatvaraju kancelarije privremenih organa pod izgovorom da su u pitanju navodno paralelne strukture.

“Nadam se da će se formiranjem ZSO srediti sve to i osigurati budućnost Srba u Metohiji”, zaključila je Radosavljević.

Pojedini kosovski mediji javili su ranije, pozivajući se na izjavu kosovskog premijera Ise Mustafe da će u Briselu 25. avgusta biti potpisana četiri sporazuma između Beograda i Prištine, među kojima će biti i sporazum o Asocijaciji, odnosno Zajednici srpskih opština.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva