:

:

TV Most

clock

Mart 11, 2015   12:08

0

119

Srbi se ne vraćaju u kosovske institucije

Đurić je to saopštio, nakon sastanka predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa njim i premijerom Aleksandrom Vučićem, naglasivši da će se u narednih nedelju dana održati hitna sednica sa predstavnicima svih srpskih opština na kojoj će se razmatrati dalji potezi posle izbacivanja ministra Aleksandra Jablanovića iz kosovske vlade i "političkog ponižavanja srpskog naroda".

"Mi u vladu nismo ušli da bismo bili folklor ili ikebana niti ćemo učestvovati sve dok neko bude mislio da treba da budemo dekoracija", rekao je Đurić i dodao da je to stav svih srpskih predstavnika koje je podržao i premijer Vučić.

Đurić je istakao da je lista "Srpska" spremna da razgovara sa Albancima, ali da neće prihvatiti zastrašivanje i ponižavanje, kao i da će i dalje raditi na tome da se uslovi za život srpskog stanovništva na Kosovu poboljšaju.

Đurić je najavio da će se predstavnici Srba jednom mesečno sastajati sa premijerom i predstavnicima Kancelarije za KiM u Beogradu.

On je dodao da će se sve odluke donositi jedinstveno i u dogovoru sa premijerom Vučićem i Vladom Srbije, kao i da će se raditi na stvaranju ekonomskih i političkih uslova za ostanak Srba na KiM.

Upitan da li je sada pravo vreme da se ponovo pokrene pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, Đurić je rekao da zaključci današnjeg sastanka pokazuju u kom pravcu se ide kada je reč o njihovom formiranju i dodao da je to dobar put.

"Treba da stvaramo događaje na terenu, a o njihovoj formalizaciji ćemo razmišljati kasnije", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, i Oliver Ivanović je iz zatvora pozvao na početak zajedničkog delovanja Srba i dodao da su Srbi spremni da počnu da deluju na taj način.

"Počeće da stvaraju političko jedinstvo", rekao je Đurić.

On je precizirao da nijedan od ključnih elemenata koalicionog sporazuma sa Albancima nije poštovan i naveo primer privatizacije, problema u vezi sa imovinom, kao i izbacivanje ministra Jablanovića iz vlade.

"Srbi neće da ćute, ova vlada i Srbi sa Kosova neće ćutati po pitanju otimanja imovine", istakao je Đurić.

On je poručio Vladi u Prištini da će Jablanović nastaviti politički da živi i da se "grdno prevario neko ko je mislio da će ga izbacivanjem iz vlade politički uništiti".

Bivši ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Jablanović rekao je novinarima da je njegova izjava zbog koje je izbačen iz vlade bila odmerena, a da je ono što se posle toga desilo opomena kako Srbi treba da se postave prema kosovskim institucijama.

On je rekao i da se borba za politička prava Srba nastavlja.

"Posle današnjeg sastanka nema sumnje da nećemo učestvovati u nečemu što je politička farsa", rekao je Jablanović.

Upitan da li je bilo ucena albanskih političara za povratak Srba u kosovske institucije, Jablanović je rekao da srpske predstavnike Albanci nisu ni birali, te da ih ne mogu ni ucenjivati.

On je zahvalio građanima na strpljenju, a predstavnicima Liste "Srpska" na jedinstvu, ističući da se borba za srpske interese nastavlja i da se tu ništa neće promeniti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva