:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2019   13:51

0

230

Srbija će imati švajcarski model za penzije

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će najverovatnije u drugoj polovini godine biti usvojen švajcarski model za indeksaciju penzija i istakao da je taj model najbolji i najpravedniji za naše najstarije sugrađane.

"Tokom sledeće misije MMF, krajem septembra - početkom oktobra, mi ćemo to i usvojiti i u međuvremenu ćemo razgovarati oko još nekih modela, ali očekujem da će ovaj model, kao najpravedniji i najbolji, biti usvojen", rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji o sivoj ekonomiji.

Kako je rekao, jedan od potencijalnih modela za indeksaciju penzija je i tzv. švajcarski model koji podrazumeva da se indeksacija vrši svake godine u zavisnosti od toga koliko je stopa inflacije i koliko su porasle plate u privredi.

"Oba ta pokazatelja su ponderisana sa po 50 odsto. To je model koji se primenjuje u velikom broju zemalja i po mom mišljenju je i najpovoljniji i fer za naše najstarije sugrađane, jer se vezuje za dva pokazatelja koji su i osnovne determinante visine penzija".

Naveo je da se sada rade računice u vezi sa tim modelom i napomenuo da još nije napravljen dogovor niti doneta konačna odluka.

"To je jedan od modela koji razmatramo. Kada bi po tom modelu povećanje penzija bilo oko pet odsto, mi bismo oko 27 ili 28 milijardi dinara morali više da izdvojimo u budžetu za te potrebe. Ovo je sistemsko rešenje, dali smo obećanje prošle godine da ćemo naći fer formulu za indeksaciju penzije prema penzionerima. Kroz ovaj model siguran sam da ćemo to obećanje ispuniti", naglasio je Mali.

Izvor: Танјуг

S.Malipenzije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva