:

:

TV Most

clock

Oktobar 14, 2020   16:12

0

177

"Srbija će u 2020. i sa padom BDP od 1,5 odsto biti najbolja u Evropi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će MMF uskoro zvanično objaviti da će rast privredne aktivnosti Srbije u ovoj "korona" godini biti svega minus 1,5 odsto, što će našu zemlju, kako ističe, staviti na prvo mesto po rastu u Evropi.

"Bili smo drugi iza Litvanije, ali, po ovoj novoj proceni Srbija će biti najbolja u Evropi. Naša zemlja će 2020. završiti kao zemlja sa zlatnom medaljom", naglasio je Vučić u izjavi za RTS.

Istakao je da MMF kaže da ćemo imati najmanje pad ili minimalan pad u odnosu na druge zemlje.

Vučić je naveo da će Grčka imati minus 9,5 odsto pad BDP-a ove godine, Crna Gora minus 12, Slovenija minis 6,7 odsto, Hrvatska minus devet, Albanija minis 7,5 odsto, Mađarska minus 6,1 odsto, tzv. Kosovo minus 7,5 odsto, dok Srbja samo 1,5 odsto.

"Želim da čestitam građanima Srbije. Mi se time ne zadovoljavamo, jer hoćemo da imamo i pozitivan rast", naglasio je Vučić.

Vučić je to preneo posle sastanka sa šefom delegacije MMF-a Janom Kejsom Martejnom.

"Oni su poboljšali prognozu, prvobitno su rekli da neće biti minus 3, nego minus 2,5. A, zvanična procena, koju će potvrditi za dva dana, je da će biti minus 1,5. A, mi ćemo da radimo da bude još niži", rekao je Vučić za RTS.

Vučić je istakao da je takva prognoza MMF-a usledila jer su videli naše performanse i sve što je urađeno u trećem kvartalu ove godine, u periodu za koji je naša procena bila da ćemo imati minimalan, ali pozitivan rast BDP-a, iako smo bili užasno pogođeni koronom.

Jedini u Evropi ćemo povećavati plate

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je danas na sastanku sa Misijom MMF-a insistirao da se ide na rast plata u Srbiji i istakao da ćemo mi biti jedina zemlja, ne samo u okruženju već i u Evropi, koja će povećati plate uprkos krizi izazvanoj korona virusa.

"MMF je rekao da da ne bi trebalo da se povećavaju plate, penzije i sve drugo, oni su oprezni i ja volim takav njihov pristup. Mi smo danas prvi put krenuli u razgovore oko plata, oni su skeptični, ali mi smo insistirali i pokazali smo dovoljno prostora za povećanje plata u javnom sektoru", rekao je Vučić u izjavi za RTS.

"Danas smo pitali ljude iz MMF-a i oni ne poznaju nijednu zemlju, ne u okruženju već u Evropi, koja će ići na povećanje plata, jer za to kod njih ne postoji mogućnost", istakao je predsednik.

Na pitanje da li postoji srpskom budžetu prostor za to, Vučić je rekao da postoji i da on uvek ide na to da se ne sme preći nivo javnog druga od 60 odsto, što je kriterijum Mastrihta.

Istakao je da će povećanje plata biti takvo da ne ugrozi javni dug, na šta, navodi, upozorava i MMF.

Podsetio je da je javni dug kada je on postao premijer bio čak 79 odsto. Predsednik je istakao da razgovaraju sa MMF o povećanju plata u javnom sektoru, ne pocenjuju rizike o kojima oni govore, ali je, podvlači, to suverena odluka naše zemlje.

"To je naša suverena odluka, ali ja neću da mi nemamo podršku MMF, ja hoću da odluku donesmo uz podršku MMF", rekao je Vučić.

Podsetio je da Srbiji uskoro ističe aranžman sa MMF-om, ali da će odmah sa tom međunarodnom institucijom napraviti novi jer je to, objašnajva, pitanje sigurnosti i dobre pozicije na svetskom finansijskom tržištu.

Prosečna plata već u martu bi mogla biti 540 evra

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi prosečna plata u Srbiji već u martu naredne godine mogla biti 540 evra.

Nakon onlajn sastanka sa predstavnicima MMF, Vučić je rekao da će do tog proseka dovesti povećanje plata u javnom sektoru, koje, kako kaže, neće biti u velikom procentu kao ranijih godina, ali i povećanje minimalca za 6,7 odsto.

Vučić je ukazao da će od sledeće godine u našoj zemlji biti uvećane i penzije za 5,9 odsto, kao i minimalac za 6,7 odsto, ali nije precizirao za koliko će biti uvećanje plata u javnom sektoru.

Najavio je i da će država gledati da pomogne i privatnom sektoru, koji je, navodi, takođe pogođen krizom izazvanom pandemijom, i to novim olakšicama.

Predsednik je naveo da MMF u naredne tri godine ne predviđa da će se Italija do 2024. godine oporaviti, slično je, dodaje, i sa Francuskom do 2022. godine da će BDP biti na plus jedan ili plus tri, dok je za Srbiju procena plus 11.

Ogroman novac države za pomoć privatnom sektoru

Vučić je rekao da je država u situaciji pandemije korona virusa uložila ogroman novac i mnogo pomogla privatnom sektoru i da sve vreme to radi.

On je podsetio na tri minimalca, kao i na olakšice za velike kompanije.

Dodao je i da je hotelijerska industrija koja je pretrpela nenadoknadive gubitke dobila ogromnu pomoć države i za hotelske krevete i za sobe po kombinovanom metodu 70 plus 30.

Vučić je napomenuo i da su svi preuzeli naš koncept pomoći privredi od tri cela minimalca i plus dva puta od 60 odnosno 50 odsto za velike kompanije.

"To je ogroman novac, a ljudi zaboravljaju da on ne može da se baci iz ćupa", rekao je Vučić.

On je precizirao da država ima obavezu da reguliše stvari i da naplati porez, ali da je država ovoga puta mnogo učinila.

"Gledaćemo da plate podignemo ponovo medicinskim osoblju", najavio je Vučić.

Izvor: Танјуг

VučićMMFrast privredeEvropa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva