:

:

TV Most

clock

Oktobar 04, 2021   17:35

0

142

Srbija dobro prebrodila kovid, ima BDP veći nego pre krize

Šefica Kancelarije MMF-a u Srbiji Julija Ustjugova izjavila je danas da je Srbija relativno dobro prebrodila kovid krizu, da se lepo oporavlja, kao i da je već zabeležila rast BDP-a već nego pre krize.

Srbija je, takođe, imala jak priliv investicija i održala je finansijska i monetarnu stabilnst, što je sve dobro tlo za dalje sprovođenje reformi, rekla je Ustjugova na 21. Beogradskom ekonomskom forumu.

Ona je podsetila da je Srbija ove godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF - PCI (Instrument za koordinaciju politika) i navela da taj aranžman ima određene rokove za reforme i ograničenja.

Ustjugova je ukazala da je se dalje reforme, pre svega, odnose na fiskalnu reformu i napomenula da Srbija dosta uspešno sprovodi fiskalnu reformu i da je imala dobar fiskalni mehanizam zaštite tokom pandemije.

Kada je reč o predstojećoj misiji MMF-a u drugoj polovini ovog meseca, kaže da će se razgovarati o kratkoročnom i dugoročnom budžetu i kreiranju okvira za fisklanu disciplinu nakon krize.

"To podrazumeva praćenje fikalsnih rizika i državne pomoći i delotvorno sprovođenje javnog ulaganje odnosno upravljanje javnim ulaganjima. U okviru ovog mehanizma se nalaze različite strukturne reforme koje treba da podrže rast", navela je Ustjugova.

Nepominje da je državni "otisak" u ekonomiji relativno veliki, kao i da velika državna preduzeća dosta utiču na rast i nose rizike za budžet.

"Kada sve države traže nove izvore rasta, ujnapređivanje efikasnosti tih preduzeća jeste logična opcija. Vlada je odobrila akcioni plan za reforme ove godine i to će biti deo našeg programa. Već 50 odsto ciljeva daljih refori odnose se na državna preduzeća i kako da se popravi njihovo upravljanje", rekla je ona.

Ustjugova je istakla da važno i da Srbija razvija dalje tržište kapitala, kao i da će sa vlastima u Srbiji razgovarati o daljem jačanju poslovnog okruženja, vladavini prava i borbi protiv sive ekonomije.

Naglasila je da treba iskoristiti šansu prelaska na zelenu ekonomiju i da zato treba napraviti dobar pravni okvir za tu oblast, koji treba prioritet da da ulaganjima u zelenu ekonomiju i projekte životne sredine.

"Srbija je izdala prvu zelenu obveznicu, čestitam na tome, ti napori su zaista jako važni", rekla je Ustjugova i poručila da će MMF pomoći vladi da ostvari te reforme.

Izvor: Танјуг

MMFBDPSrbijaUstjugova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva