:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2019   22:32

0

270

Srbija druga po količini investicija na Zapadnom Balkanu

Region Zapadnog Balkana prošle godine zabeležio je rast stranih direktnih investicija, uprkos negativnom trendu u celom svetu, a Srbija se po visini investicija nalazi na drugom mestu, pokazuje izveštaj tela Ujedinjenih nacija, prenosi "Radio Slobodna Evropa" (RSE).

Navodi se da su direktne strane investicije pale za 13 odsto u celom svetu – na 1.300 milijardi dolara, dok je na Zapadnom Balkanu zabeležen porast od 33 odsto, na 7,4 milijarde dolara.

Prema "Izveštaju o investicijama u svetu 2019", koji je objavila Konferencija UN o trgovini i razvoju, najveći rast na Zapadnom Balkanu zabeležila je Severna Makedonija u kojoj je priliv stranih direktnih investicija povećan za 260 odsto s 205 miliona dolara 2017. na 737 miliona dolara prošle godine.

Srbija, koja ima najveći priliv stranih direktnih investicija u regionu, zabeležila je rast od 44 odsto na 4,1 milijarde dolara.

Srbija se, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, nalazi na drugom mestu po količini direktnik investicija među tranzicionim zemljama, što obuhvata i zemlje bivseg Sovjetskog saveza.

Srpska privreda je najveća u podregionu i relativno je diversifikovana, sa strateškim položajem koji olakšava logističku infrastrukturu, dok rudna bogatstva, posebno bakra, privlači kompanije koje istražuju resurse.

Među stranim direktnim investicijama, izveštaj navodi udeo francuskog "Vansi erports" u aerodromu "Nikola Tesla" i kineskog "Ziđina" u rudniku Bor, navodi se u izveštaju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izveštaj tela UN za trgovinu i razvoj ukazuje i na investicije u srpski automobilski klaster s projektima britanske "Eseks Jurop" i japanskog "Jazakija" kao i istraživački centar u Novom Sadu nemačkog proizvođača guma "Kontinental".

Od zemalja članica Evropske unije u regionu, najveći rast beleži Slovenija, 81 odsto na 1,4 milijarde dolara, dok je u Hrvatskoji zabeležen pad od 43 odsto na 1,2 milijarde dolara, dok je u Bugarskoj zabeležen pad na dve milijarde dolara, odnosno 21 odsto.

Crna Gora beleži pad od 12 odsto na 490 miliona dolara, dok je u Bosni i Hercegovini primećen rast od četiri odsto na 468 miliona dolara, a u Albaniji rast od 13 odsto na 1,3 milijarde dolara.

Izvor: RTS

SrbijaBalkaninvesticije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva