:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

clock

Septembar 20, 2023   11:36

0

51

Srbija i Filipini potpisali Memorandum o razumevanju i političkim konsultacijama

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se na marginama generalne debate 78. zasedanja GS UN u Njujorku sa šefom diplomatije Filipina Enrikeom Manalom i tom prilikom je potpisan Memorandum o razumevanju i bilateralnim političkim konsultacijama između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Filipina.

Ministri su ukazali na važnost potpisivanja navedenog Memoranduma koji daje dodatni impuls jačanju političkog dijaloga i bilateralne saradnje, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Na sastanku je dogovorena realizacija bilateralnih poseta u što skorijem periodu. 

Dačić je, na marginama Generalne debate 78. zasedanja GS UN, imao bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Argentine, Svete Lucije, Saudijske Arabije, Ruande, Antigve i Barbude, Republike Kiribati, Bocvane, Filipina i Senegala.

Pored bilateralnih susreta, na marginama globalnog skupa u Njujorku ministar Dačić imao je priliku i za kratke susrete i razgovore sa, između ostalih, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, predsednikom Republike Kipar Nikosom Hristodulidisom, predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, generalnom sekretarkom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić.

U razgovoru sa šefom diplomatije Argentine Santjagom Kafijerom konstantovano je da su bilateralni politički odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Ministar Dačić je podvukao da je Srbija opredeljena da, na temelju tradicionalno prijateljskih i bliskih veza sa Argentinom, dodatno ojača politički dijalog na svim nivoima. Sagovornici su naglasili važnost poštovanja međunarodnog prava i principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, za šta se obe države zalažu.

Na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Svete Lucije Alvom Romanusom Baptistom sagovornici su, u prijateljskom razgovoru, podvukli spremnost za dalje jačanje bilateralne saradnje, kako na političkom planu, tako i u drugim oblastima, kao što su poljoprivreda, obrazovanje, razmena naučnih i tehnoloških dostignuća i praksi. Naročito je podvučena važnost unapređenja privrednih veza, kroz stvaranje odgovarajućih okvira i uslova za jačanje saradnje poslovnih zajednica, što će doprineti prevazilaženju posledica ekonomske krize.

Tokom razgovora sa šefom diplomatije Republike Kiribati Tanerijem Mamauom, ministri su se saglasili da je potrebno raditi na unapređenju bilateralne saradnje, kao i na produbljivanju saradnje u svim oblastima, uključujući i u okviru međunarodnih organizacija.

Ministar Dačić i šef diplomatije Senegala Ajsat Tal Sal su se saglasili da dobri odnosi dve države i dugogodišnje prijateljstvo datiraju još iz vremena bivše Jugoslavije, posebno iz vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja. Sagovornici su istakli da i pored odličnih bilateralnih odnosa postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje. Izražen je interes obe strane za intenziviranje političkog dijaloga i realizaciju poseta na visokom i najvišem nivou.

Na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Antigve i Barbude Everli Pol Čet Grinom dogovoreno je da se u skorijoj budućnosti realizuju bilateralne posete, te da se tom prilikom razmotre mogućnosti unapređenja saradnje u brojnim oblastima, uključujući poljoprivredu,turizam, obrazovanje, nauku i omladinu.

Prilikom susreta sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Ruande Vinsentom Birutom razmenjena su mišljenja o temama od obostranog značaja za dve zemlje, koje neguju tradicionalno prijateljske odnose još od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1971. Podvučena je čvrsta opredeljenost za dalje produbljivanje i intenziviranje političkog dijaloga, kroz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou. Takođe je izražena spremnost za unapređenje ekonomske saradnje, ali i saradnje u oblastima poljoprivrede, informacionih tehnologija, obrazovanja i stipendija. Sagovornici su se saglasili da je za obe zemlje prioritet poštovanje međunarodnog prava i principa izraženih u Povelji UN, te je šef srpske diplomatije još jednom ponovio zahvalnost Ruandi na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Fajsalom bin Farhan el Saudom izražena je spremnost obe strane za razvoj saradnje u svim oblastima gde za to postoje mogućnosti i obostrani interes. Ministri su se saglasili da postoji veliki potencijal za unapređenje ekonomske saradnje. Istaknuto je da intenziviranje političkog dijaloga, kroz posete na visokom i najvišem nivou, doprinosi boljem povezivanju i razumevanju po pitanjima od značaja za dve zemlje na bilateralnom i multilateralnom planu.

Na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Bocvane Lemogangom Kvapeom je naglašeno da bilateralne odnose dve zemlje karakteriše višedecenijsko prijateljstvo. Izražen je obostrani interes za realizaciju poseta na visokom nivou. Ministri su konstatovali da postoji značajan prostor za jačanje ekonomskih odnosa, pre svega u oblastima poljoprivrede, turizma, IKT i obrazovanja.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva