:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

April 08, 2019   18:56

0

255

Srbija i Italija zajedno za niže cene lekova

Srbija i Italija ubuduće će zajednički nastupati kako bi se obebedile niže cene lekova i veća transparentnost, dogovoreno je na zajedničkom sastanku ministara zdravlja dve zemlje Zlatibora Lončara i Đulije Grilo.

"Želimo te stvari da isteramo na čistac zajedno, da ne mogu da nas ucenjuju farmaceutske kuće i farmaceutski lobiji i kako ne bi trpeli građani. Mnogo očekujemo od toga", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon sastanka.

Dodao je da će u narednih mesec, dva imati sastanak u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, a očekuje da će im se još neke zemlje priključiti.

Takođe, očekuje da će lekovi biti jeftiniji i dostupniji, te da niko ne može da ucenjuje.

"Očekujem jednu sigurnost za sve građane i sve pacijente. Da ne može da se desi da farmaceutske kuće tri dana pre nego što će da nestane lek ili aktivna supstanca obaveste nas o tome i da prođu bez ikakve kazne, a da svi zbog njih trpe", istakao je ministar.

Još je dogovoreno da ukoliko u Srbiji za hitne pacijente za transplantaciju nema organa, da oni budu prioritet u italijanskim transplantacionim centrima.

"Možda ćemo napraviti i zajedničke liste čekanja", istakao je ministar.

Sa ministrom Lončarom na sastanku bio je i ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić.

Dva ministarstva imaju potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti zdravstva i medicinskih nauka.

Na osnovu tog Memoranduma potpisan je sporazum u oblasti celijakije, a sa Nacionalnim centrom za transplantaciju Italije, potpisan je Protokol o saradnji u oblasti doniranja i transplantacije organa.

Sa Italijom postoji dugoročna saradnja u oblasti kardiovaskularnih bolesti između Opšte bolnice grada Leko (provincija Lombardija) i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Dugoročna saradnja i podrška eminentnih italijanskih stručnjaka Institutu za majku i dete u razvoju programa za transplantaciju kostne srži koja je počela još devedesetih godina.

Izvor: Танјуг

Lončarcene lekovaItalijaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva