:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2019   13:43

0

49

Srbija i RS potisale Memorandum o saradnji u oblasti demografije

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i ministarka porodice omladine i sporta RS Sonja Davidović potpisale su u Banjaluci Memorandum o saradnji u oblasti demografije i populacione politike. 

Đukić Dejanovićeva je istakla da osnov za potpisivanje Memoranduma predstavlja slična demografska situacija u Srbiji i Republici Srpskoj, poput visoke prosečne starosti stanovništva, negativnog prirodnog priraštaja, odsustva radnog i fertilnog potencijala neophodnog za reprodukciju novih generacija, kao i migracije stanovništva. 

Sve to, prema njenim rečima, ostavlja dosta prostora za zajedničku saradnju u ovoj oblasti.

Ministarka Đukić Dejanović je navela da je prosečna starost stanovništva Republike Srbije i Republike Srpske identična i iznosi 43 godine. 

U Republici Srbiji se na 1.000 stanovnika rodi devet beba, a umre 15 lica, a u Republici Srpskoj se rodi osam beba, a umre 13 ljudi. U fertilnom kontingentu (od 15 do 49 godina) nalazi se svaka peta žena u obe sredine. 

Slični demografski trendovi u Srbiji i RS ostavljaju dosta prostora za zajedničku saradnju u ovoj oblati u vidu razmene ideja, iskustava i primera dobre prakse, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je dodala da veruje u zajedničku saradnju Srbije i RS na polju podsticanja rađanja i podrške porodici.

"Za Vladu Republike Srbije i Kabinet koji vodim to je jedan od ključnih ciljeva", zaključila je Đukić Dejanovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Davidovićeva je istakla da je cilj potpisivanja Memoranduma razvijanje i jačanje institucionalne saradnje između Srbije i RS u oblasti demografije i populacione politike i dodala da će se saradnja ogledati u radu na zajedničkim projektima, koji će obuhvatiti analiziranje svih pojava demografskog razvoja i očekivane promene u doglednoj budućnosti na ovim prostorima, kao i iznalaženje najboljih načina za njihovo rešavanje. 

"Aktivnosti će se sprovoditi kroz zajedničko organizovanje naučnih i stručnih seminara, okruglih stolova i drugih programa edukativnog karaktera, kao i kroz izradu strateških dokumenata u oblasti demografije i populacione politike", zaključila je ministarka Davidović. 

Izvor: Танјуг

RS i Srbijamemorndum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva