:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2020   9:42

0

203

Srbija ima pet spremnih poglavlja za pregovore o pristupanju EU – zbog čega nisu otvorena

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je za RTS da Srbija ima pet spremnih poglavlja za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, ali da se ona ne otvaraju zbog problema u EU. Istakla je i da Srbija vodi pregovore po najtežim kriterijumima.

Jadranka Joksimović je rekla da proces evropskih integracija nije jednodimenzionalan i da ga je teško posmatrati samo sa stanovištva onoga šta je Srbija radila, već i od onoga šta se dešava sa politikom proširenja, ali i sa samom Evropskom unijom.

"Ja vrlo često čujem kritike od onih koji su dugo zagovarali proces evrointegracija, ali ja nisam kupac za takve priče iz razloga što znam kakva je bila i gde je bila startna pozicija Srbije kada smo krenuli u pregovore 2014. godine", rekla je Jadranka Joksimović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Dodala je da zemlja koja pristupa Evropskoj uniji ne treba da ispunjava samo političke, već i ekonomske kriterijume, a da je Srbija na početku pregovora imala "ekonomske razvaline".

Ministarka je navela da do 2014. godine nije započeto rešavanje "kosovskog problema", što je, kako je navela, uvek bilo politički zahtev za Srbiju, ali i da dotad nisu otpočele reforme pravosuđa i borba protiv korupcije.

Otvoreno 18 poglavlja, privremeno zatvorena dva 


Srbija je dosad otvorila 18 poglavlja, a privremeno zatvorila dva. Joksimovićeva je navela da smatra da je učinak trebalo da bude veći, ali da je na učinak uticalo i ono što se dešavalo u Evropskoj uniji – migracije, ekonomski problemi, zamor od proširenja.

Jedan od razloga je, kako je navela Joksimovićeva, činjenica da brojne države koje su u međuvremenu ušle u EU nisu u potpunosti zadovoljavale kriterijume. 

"Neke od njih koje su postale članice EU u poslednjih desetak godina, kada su okolnosti za proširenje bile mnogo povoljnije i kada je EU imala apetit za proširenje, nisu bile u ovoj naprednoj fazi u kojoj je Srbija otvorila više od polovine pregovaračkih poglavlja, ali da je danas članica ne bi bila ni najsiromašnija, niti bismo imali najveće probleme koji se tiču političkih kriterijuma i vladavine prava", kazala je Jadranka Joksimović.

Ministarka za evropske integracije navela je da su spremne pregovaračke pozicije za otvaranje pet poglavlja i da u junu nismo otvorili nijedno poglavlje.

U pitanju su, kako je istakla Joksimovićeva, poglavlja koja se tiču slobode kretanja radnika, prava poslovnog nastanjivanja i pružanja usluga, transporta, transevropskih mreža i klimatskih promena i zaštite životne sredine.

"Mi smo sve uradili u proceduralnom smislu i pripremili poglavlja za otvaranje", kazala je ministarka i istakla da Srbija pregovara po najtežoj metodologiji.

"Srbija pregovara po najtežim kriterijumima" 


Uprkos tome što se Srbija opredelila za novu metodologiju pregovaračkog procesa, Joksimovićeva je rekla da će se nova poglavlja, ukoliko budu otvorena, vršiti po staroj metodologiji, pošto su detalji nove i dalje nepoznati. 

"Srbija pregovara po najtežim kriterijumima, po kojima nijedna zemlja nije pregovarala i mi se zbog toga nikad nismo bunili. Nismo tražili prečice i nismo lamentirali nad propuštenim", kazala je Joksimovićeva.

Razlog za to je, navodi, novi pristup Evropske unije prema kojem nema otvaranja novih poglavlja za koja ste spremni ako nema napretka u vladavini prava i u slučaju Srbije, dijaloga Beograda i Prištine.

"Naš cilj je da Srbija bude respektabilan partner Evropskoj uniji od prvog trenutka kada postanemo članica. Mi smo već sada kao zemlja koja pristupa respektabilan partner i pokazali smo da smo čak i u političkim kriterijumima dosta uradili", navela je Jadranka Joksimović.

Kada je reč o ekonomsko-investicionom planu za Zapadni Balkan koji je najavljen na samitu EU - Zapadni Balkan u maju, Joksimovićeva je navela da je cilj tog plana bolje povezivanje regiona u saobraćajnom, energetskom i digitalnom smislu, zaštita životne sredine i poboljšavanje konkurentnosti regiona.

Kako je istakla, očekuje da će biti dostupno nekoliko milijardi evra za ceo region. Dodala je da je važno da građani znaju da Srbija ima spremne projekte za ekonomski plan Evropske unije.

Izvor: RTS

EUpoglavljaJadranka JoksimovićSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva