:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2023   16:50

0

74

Srbija je glavni spoljnotrgovinski partner Španije na Zapadnom Balkanu

Srbija je glavni spoljnotrgovinski partner Španije u ovom regionu i zaslužna je za više od polovine razmene Španije i Zapadnog Balkana, izjavio je T a n j u g u Hose Marija Blasko Ruis, direktor Sektora za infrastrukturu, zdravstvo i informaciono-komunikacione tehnologije španske agencije za izvoz i investicije ICEX .

Ova španska agencija je u hotelu Hajat, zajedno sa Trgovinskim odeljenjem Ambasade Španije u Beogradu, organizovala poslovni forum "Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days", koji traje danas i sutra.

Kada govorimo o Zapadnom Balkanu, 47 odsto španskog uvoza dolazi iz Srbije a 58 odsto španskog izvoza na Zapadni Balkan završava u Srbiji. Prošle godine smo prvi put u našoj razmeni prešli milijardu evra, što je 113 odsto više nego 2019. godine, rekao je Ruis.

Kao veoma pozitivno je ocenio to što ova razmena ne samo da raste nego je i ujednačena, tako da su i španski izvoz ka Srbiji i španski uvoz iz Srbije zabeležili približan rast, što je, kako ističe, glavna karakteristika održivih bilateralnih trgovinskih odnosa.

Događaji poput ovog predstavljaju stubove nosioce buduće saradnje i nastavak svega što je rađeno u prethodnim godinama, odnosno da se izuzetni prijateljski politički odnosi između dve zemlje unaprede I nadograde I u ekonomskom smislu, istakao je on.

Ruis je naglasio da poslovni forum ima za cilj jačanje već veoma dobrih veza Španije u regiona Zapadnog Balkana a pogotovu sa Srbijom i nastavak je veoma važnih događaja od prošle godine, pre svega posete predsednika Vlade Španije Pedra Sančeza i foruma koji su lane imale srpske i španske firme.

Osnovni cilj ovog dvodnevnog foruma jeste da se na panelima upoznamo sa mogućnostima poslovanja u Srbiji i koji su to prioritetni poslovi u Srbiji i regionu", rekao je Ruis.

Danas su, kako je naveo, naši govornici predstavnici međunarodnih institucija, mulitnacionalnih finansijskih korporacija, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke.

"Glavna ideja jeste da nađemo zajedničke teme i zajednički jezik za prioritetne projekte u Srbiji, u kojima mogu biti angažovane španske kompanije, i projekti koji mogu računati na finansiranje i pomoć ovih finansijskih institucija, kazao je Ruis.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva