:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 14, 2019   15:38

0

144

Srbija konstruktivno sarađuje sa Evropskim parlamentom

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim izvestiocem Evropskog parlmenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o planovima i aktivnostima naše države u nastavku procesa pristupanja, rezultatima reformi koje se sprovode tokom evrointegracija, situaciji u EU i drugim temama.

Joksimović je naglasila da je Srbija posvećena nastavku evropskih integracija, da punopravno članstvo u EU predstavlja strateški spoljno-politički interes naše države, koja je jasno opredeljena da sprovodi refome - njima se, i kroz primenu evropskih vrednosti, normi i standarda, obezbeđuju uslovi za sveukupni napredak i razvoj države i društva, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je ukazala i da Srbija očekuje da EU precizira sopstvene interese i jasno definiše politiku proširenja. To, prema njenim rečima, znači da uvažavamo trenutak i situaciju u kojoj se EU nalazi i njenu potrebu da se reformiše, ali i da istovremeno očekujemo da eventualna promena metodologije pregovora ne uspori naš jasno definisan put ka EU.

Joksimović je informisala Bilčika o sveobuhvatnom napretku na planu sprovođenja reformi.

Naglasila je da Srbija - kao vodeća država regiona za članstvo u EU, naročitu pažnju posvećuje reformama - posebno u poglavljima 23 i 24, odnosno u oblasti vladavine prava, reformi pravosuđa, borbi protiv kriminala i korupcije, slobodi medija.

U tom smislu, ukazala je i da je Međuresorna radna grupa za saradnju i ispunjavanje preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava već donela konkretne zaključke u pogledu daljih poboljšanja izbornih uslova - i to ne samo zbog očekivanja EU, već prevashodno odgovornosti prema dodatnom unapređenju demokratskih procedura za građane Srbije.

Joksimović je obavestila Bilčika i da Srbija očekuje da do kraja godine, a na osnovu evidentnog učinka u sprovođenju reformi u oblasti poglavlja 23 i 24 otvori nova poglavlja, čime bi se potvrdila kredibilna strategija proširenja koju je prethodni saziv EK ostavio u nasleđe novom sazivu.

Joksimović je pozitivno ocenila izjave novog predsednika EK Ursule fon Lajen koja je u više navrata na odgovoran način govorila o evropskoj perspektivi regiona, čime je pokazala da će kredibilna strategija proširenja, doneta 2018-te godine, biti dokument koji će sprovoditi nova EK.

Ministar ističe i da Srbija poseban akcenat posvećuje stabilnosti koja utiče i na saradnju, razvoj i napredak regiona. U tom smislu, ocenila je da je inicijativa predsedika Aleksandra Vučića o takozvanom mini Šengenu u skladu sa najboljim evropskim praksama i temeljnim evropskim vrednostima, čime Srbija pokazuje odgovornost i prema sopstvenom evropskom putu ali i prema drugima u regionu.

Novi izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik je ocenio da je velika greška to što Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datum za početak pregovora.

Istovremeno, ne misli da je loše što se o procesu proširenja vodi sveobuhvatna, i na najvišem nivou, debata među državama EU. On je rekao i da će se zalagati da proces proširenja bude na vrhu prioriteta EU.

Takođe, Bilčik je izrazio zadovoljstvo što je dobio tako odgovoran i važan zadatak izvestioca EP, imajući u vidu da je Srbija nesporno ozbiljan kandidat za članstvo i država na koju EU računa.

Bilčik je potvrdio je da će Evropski parlament nastaviti da podržava evropske integracije Srbije, ali i da podstiče reforme. Naglasio je da će evropski put naše države zavisiti od napretka u njihovom sprovođenju - pre svega u domenu demokratije, vladavine prava i sloboda.

Joksimović je izrazla očekivanje da će Vladimir Bilčik, pokazati punu posvećenost, angažman i objektivnost na novoj poziciji, a da će Srbija na najkonstruktivniji način sarađivati sa EP i njime lično, kao izvestiocem EP za Srbiju, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

JoksimovićBilčikEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva