:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Februar 25, 2019   8:47

0

95

Srbija napredovala na listi evropskih zdravstvenih sistema

Prema najnovijoj rang listi Evropskog zdravstvenog sistema koja je objavljena jutros, od 35 zemalja - Srbija se nalazi na 18. mestu i napredovala je u odnosu na prethodnu godinu za dve pozicije.

Pre pet godina Srbija se nalazila na začelju te liste koja se pravi na osnovu 48 pokazatelja, među kojima su dostupnost zdravstvene zaštite pacijentima, ishodi lečenja, koliki su obim i područje usluga, kao i prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović kaže za RTS da je ovo veliki rezultat i da se 18. mesto na rang listi od 35 zemalja smatra značajnim napretkom.

Prema njenim rečima, iza nas je ostalo 14 zemalja Evropske unije – Portugalija, Italija, zemlje regiona koje su bile ispred nas Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija.

Inače, prva na listi sada je Švajcarska koja je nasledila Holandiju koja godinama unazad ima najbolji zdravstveni sistem, a poslednja je Albanija.

Jovanovićeva je istakla da je jedan od značajnih rezulata za nas taj što smo postigli vodeće mesto u regionu, što je bio i naš veliki cilj.

"Najveći pomaci su napravljeni u dostupnosti zdrvstvene zaštite, u skraćenju lista čekanja, u veoma efikasnom informacionom sistemu u korišćenju e-recepta, u smanjenju korišćenja antibiotika", rekla je direktorka "Batuta". 

Ukazala je da i dalje treba da radimo na unapređenju preventivnih pregleda koji doprinose smanjenju smrtnosti od malignih bolesti, kao i na smanjenju nezaraznih bolesti.  

Ponovila je da je napredak Srbije na listi evropskih zdravstvenih sistema rezultat svih zdravstvenih radnika i saradnika koji rade u sistemu zdravstvene zaštite.   

Izvor: RTS

ZdravstvoSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva