:

:

TV Most

clock

Decembar 22, 2021   11:51

0

134

Srbija ne mora da ratifikuje sporazume iz Tirane u Skupštini

Neke zemlje članice „Otvorenog Balkana“ će ovih šest sporazuma morati da ratifikuju u svojim parlamentima, ali će Srbija to uglavnom da radi kroz uredbe i odoluke naših ministarstava, tako da neće biti čekanja na skupštinsku ratifikaciju, izjavio je u Tirani predsrednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odgovarjajući na pitanje novinara on je ocenio kako nema potrebe da se u sporazume ugrađuju mehanizmi za rešavanje eventualnih sporova.

„Tu nikakvih problema ne može da bude i nikakavih sporova, jer niko ne množe da bude oštećen. Reč je o stvarima koje donose mnogo koristi svim zemljama članicama ''Otvorenog Balkana", rekao je predsednik Vučić.

Ocenio je da će u početku možda biti problema u elektronskoj razmeni podataka o zaposlenima i primeni aplikacije za tržište rada, ali je dodao da će taj sporazum pomoći da Srbija nadomesti nedostatak radne snage.

Vučić je napomenuo da su trojica lidera do sada sve odluke donosila konsenzusom.

„Ne moramo tako da donosimo odluke, ali smo se oko svega usaglašavali i rešvali sva pitanja dogovorom, a sada ćemo da uradimo i neke procedure i način kako ćemo da finansiramo projekte. Da li srazmerno ekonomskoj snazi zemalja ili broju stanovnika ili pođednako, to će tek da bude dogovoreno“, naveo je predsednik Srbije.

Ocenio je da je „Otvoreno Balkan“ vizionarska ideja i da u njenu realizaciju treba da bude uključeno što više stručnih timova.

„Ako na kraju dođemo do carniske unije sa Severnom Makedonijom i Albanijom, onda ćemo biti na takvom nivou da ćemo rešiti bezbroj problema i svi ćemo imati neuporedivo veće prihode i biti mnogo uspešniji u privlačenju investicija i svemu drugom“, zaključio je Vučić.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva