:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2019   20:01

0

194

Srbija pokazala veliki pomak u oblasti zaštite prava radnika

Srbija je u 2019. godini pokazala veliki napredak kada je u pitanju svesnost o pravima radnika i obezbeđivanju njihove bezbednosti i zdravlja na radu, a unapređenje sistema kojim se dostižu najviši standardi bezbednosti i zdravlja na radu, i u narednom periodu ostaće misija Vlade Srbije i Ministarstva, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Na svečanom otvaranju Tvining projekta EU „Podrška i unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu i inspekcije rada u Republici Srbiji“, Đorđević je naveo da će Radna grupa koju je formirao u saradnji sa ekspertima iz Slovačke i Češke pripremiti model osiguranja koji je odgovarajući i primenljiv u Srbiji.

Projekat će trajati do februara 2021. godine i biti sproveden u dve odvojene komponente, saopštilo je Ministarstvo.

"Prva je usmerena na uvođenje posebnog osiguranja od povreda na radu radi naknade štete, a druga na jačanje kapaciteta inspektora rada kroz sistem obuka prema evropskim direktivama“, pojasnio je ministar.

On se zahvalio slovačkoj i češkoj ambasadi na saradnji, dodavši da će ona doprineti povećanju zaštite prava radnika koji rade u Srbiji, ali i onih koji rade u njihovim zemljama.

Đorđević je rekao da se u Srbiji prethodnih godina javno više priča o broju povreda na radu što je doprinelo tome da broj onih koji krše zakon bude manji iz godine u godinu, a i dokazuje činjenicu da smo kao društvo napredovali kada je u pitanju borba protiv rada na crno.

„U 2018. godini izvršeno je za 30 odsto više nadzora nego u 2017. godini i uočeno je da su radnici postali svesniji svojih prava i toga da je država na njihovoj strani i da sprovodi mere koje su isključivo u njihovu korist, kao i onih poslodavaca koji rade u skladu sa zakonom. Kroz različite projekte i razmenu iskustava sa drugim zemljama Vlada Srbije pokazuje svoju brigu prema svojim građanima i to će nastaviti i u narednom periodu“, rekao je Đorđević.

On je naveo da je jedan od njih i projekat „Reci NE radu na crno“ koji je sproveden u saradnji sa Norveškom i dao je odlične rezultate.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini očekuje se novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, a pored njega je u planu i Zakon o osiguranju u slučaju povrede na radu i oba će sigurno doprineti boljoj zaštiti prava radnika.

Đorđević je napomenuo i da će kroz započetu Strategiju bezbednosti i zdravlja na radu od 2018. do 2022. Vlada Srbije nastojati da postigne značajnije uspehe u smanjenju broju smrtnih povreda na radu.

Ministar Đorđević podsetio je da je 2019. godinu Vlada Srbije proglasila Godinom bezbednosti i zdravlja na radu i rekao da će to doprineti promovisanju bezbednosti i zdravlja na radu i uključivanju javnosti u unapređenje kulture prevencije, a saradnja organa državne uprave, reprezentativnih sindikata i reprezentativnih udruženja poslodavaca daljem razvoju socijalnog dijaloga u ovoj oblasti.

Izvor: Танјуг

Đorđevićzaštita radnika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva