:

:

TV Most

Foto: RTS, printscreen

clock

Septembar 26, 2019   9:56

0

73

Srbija postaje zanimljivo mesto za ulaganje u razvoj i inovacije

Najvećim svetskim korporacijama u Njujorku, Srbija je postavila svoje investicione potencijale. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da je Srbija postala mesto gde dolaze najveće svetske kompanije i da polako postajemo prepoznati kao inovativno okruženje.

Pre dva dana je Srbija predstavila svoje investicione potencijale pred oko 600 učesnika Godišnjeg samita organizacije "Konkordija", među kojima su i čelni ljudi više od stotinu globalnih korporacija.

Potencijale Srbije, ali i Zapadnog Balkana, predstavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Čadež je rekao ovo je prvi put da Srbija učestvuje i prilika je bila za obraćanje ljudima koji donose odluke u najvećim svetskim kompanijama, vladinim i nevladinim institucijama iz različitih zemalja sveta - da se kaže šta je ono što Srbiju čini zanimljivom za investiranje.

Prema njegovim rečima, ono što je najinteresantnije ljudima koji su tamo bili posle prezentacije je da prepoznaju i Srbiju i region kao zanimljivo mesto za ulaganje u razvoj i inovacije. 

"Ono što su i sami videli a mi malo pričamo ovde o tome je - da Srbija od 1. januara ima fantastičan i konkurentan sistem podsticaja za kompanije koje hoće da ulažu u razvoj i minovacije", istakao je Čadež.  

"Ako danas ulažete ovde u intelektualnu imovinu, razvijate nešto novo u okviru vaše kompanije - vi umesto 15 odsto plaćate tri odsto poreza na profit. To je jedinstveno i u Evropi. U Holandiji koja je do sada bila najapovoljnija je sedam odsto", rekao je predsednik PKS.

Uz to, ono što investirate u razvoj bilo kog dela vašeg proizvoda ili posla  - vi imate pravo da duplo računate tu investiciju kada se oporezuje, kaže Čadež. 

Kako kaže Čadež, Srbija je sada prepoznata i region je prepoznat kao zanimljiv jer se vidi rast od 25 odsto u oblasti IT i u izvozu usluga ka celom svetu. 

Ističe da je Srbija danas postala mesto gde dolaze najveće svetske kompanije, kupuju naše manje kompanije iz IT industrije i imaju zanimljiva rešenja i dodaje da polako postajemo prepoznati kao inovativno okruženje.

"Imao sam prilike da govorim o tome na prezentaciji u Njujorku i rekao sam da ono što nas čini zanimnljivim nije ništa drugo nego navika da živio u tzv. distruktvinom okruženju već decenijama i spremni smo da budemo fleksibilni", rekao je Čadež. 

"Moramo da radimo na regionalnoj integraciji" 

Govoreći o okruženju, Čadež kaže da je važno da investitori žele da vide detinaciju, postoji jasan put celog regiona i Srbije ka EU i da vide period makroekonomske stabilnosti i političke stabilnosti. 

Podseća da je Srbija proglašena od "Fajnenešel tajmsa" kao zemlja broj jedan po količini stranih investicija koji su došli u zemlju u odnosu na svoju ekonomiju.

Čadež kaže da su svesni i toga da je prirodno da ovaj region sarađuje i da regionalna saradnja nije nešto što želite ili ne želite.

"Mi smo mali, ako želimo da budemo održivi moramo da radimo na regionalnoj integraciji", istakao je Čadež.

Na samitu su bili i političari. "Kada pričate sa ljudima koji se ne bave nama svaki dan, ono što oni imaju kao slike iz ovog regiona su ružne slike i svaka ovakva šansa da dobijemo prostor i da kažemo - te infomacije su od pre 25 godina, ovaj region izgleda drugačije", zaključio je Čadež.

Izvor: RTS

Čadežinvesticijeinovacije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva