:

:

TV Most

Foto: RTS, printscreen

clock

Septembar 26, 2019   9:56

0

159

Srbija postaje zanimljivo mesto za ulaganje u razvoj i inovacije

Najvećim svetskim korporacijama u Njujorku, Srbija je postavila svoje investicione potencijale. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da je Srbija postala mesto gde dolaze najveće svetske kompanije i da polako postajemo prepoznati kao inovativno okruženje.

Pre dva dana je Srbija predstavila svoje investicione potencijale pred oko 600 učesnika Godišnjeg samita organizacije "Konkordija", među kojima su i čelni ljudi više od stotinu globalnih korporacija.

Potencijale Srbije, ali i Zapadnog Balkana, predstavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Čadež je rekao ovo je prvi put da Srbija učestvuje i prilika je bila za obraćanje ljudima koji donose odluke u najvećim svetskim kompanijama, vladinim i nevladinim institucijama iz različitih zemalja sveta - da se kaže šta je ono što Srbiju čini zanimljivom za investiranje.

Prema njegovim rečima, ono što je najinteresantnije ljudima koji su tamo bili posle prezentacije je da prepoznaju i Srbiju i region kao zanimljivo mesto za ulaganje u razvoj i inovacije. 

"Ono što su i sami videli a mi malo pričamo ovde o tome je - da Srbija od 1. januara ima fantastičan i konkurentan sistem podsticaja za kompanije koje hoće da ulažu u razvoj i minovacije", istakao je Čadež.  

"Ako danas ulažete ovde u intelektualnu imovinu, razvijate nešto novo u okviru vaše kompanije - vi umesto 15 odsto plaćate tri odsto poreza na profit. To je jedinstveno i u Evropi. U Holandiji koja je do sada bila najapovoljnija je sedam odsto", rekao je predsednik PKS.

Uz to, ono što investirate u razvoj bilo kog dela vašeg proizvoda ili posla  - vi imate pravo da duplo računate tu investiciju kada se oporezuje, kaže Čadež. 

Kako kaže Čadež, Srbija je sada prepoznata i region je prepoznat kao zanimljiv jer se vidi rast od 25 odsto u oblasti IT i u izvozu usluga ka celom svetu. 

Ističe da je Srbija danas postala mesto gde dolaze najveće svetske kompanije, kupuju naše manje kompanije iz IT industrije i imaju zanimljiva rešenja i dodaje da polako postajemo prepoznati kao inovativno okruženje.

"Imao sam prilike da govorim o tome na prezentaciji u Njujorku i rekao sam da ono što nas čini zanimnljivim nije ništa drugo nego navika da živio u tzv. distruktvinom okruženju već decenijama i spremni smo da budemo fleksibilni", rekao je Čadež. 

"Moramo da radimo na regionalnoj integraciji" 

Govoreći o okruženju, Čadež kaže da je važno da investitori žele da vide detinaciju, postoji jasan put celog regiona i Srbije ka EU i da vide period makroekonomske stabilnosti i političke stabilnosti. 

Podseća da je Srbija proglašena od "Fajnenešel tajmsa" kao zemlja broj jedan po količini stranih investicija koji su došli u zemlju u odnosu na svoju ekonomiju.

Čadež kaže da su svesni i toga da je prirodno da ovaj region sarađuje i da regionalna saradnja nije nešto što želite ili ne želite.

"Mi smo mali, ako želimo da budemo održivi moramo da radimo na regionalnoj integraciji", istakao je Čadež.

Na samitu su bili i političari. "Kada pričate sa ljudima koji se ne bave nama svaki dan, ono što oni imaju kao slike iz ovog regiona su ružne slike i svaka ovakva šansa da dobijemo prostor i da kažemo - te infomacije su od pre 25 godina, ovaj region izgleda drugačije", zaključio je Čadež.

Izvor: RTS

Čadežinvesticijeinovacije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?