:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2022   18:17

0

125

Srbija poštuje teritorijalni i politički integritet svih država

Republika Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope, a Rusija i Ukrajina su za Republiku Srbiju prijateljske države, dok srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima, izjavio je danas stalni predstavnik Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović na specijalnom zasedanju Generalne skupštine UN.

 

Gubitak života svakog čoveka u Ukrajini, Srbija, kako je istakao, doživljava kao istinsku tragediju.

"Republika Srbija je privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija i Završnom aktu iz Helsinkija (1975), kojim se garantuje pravo država na nepovredivost granica", rekao je ambasador Stevanović.

"Kao što je posvećena očuvanju suverenosti i celine svoje teritorije, Republika Srbija se isto tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država, te je, bez obzira na to što nije saglasna sa svim formulacijama sadržanim u rezoluciji, glasala u prilog", rekao je Stevanović.

Istakao je da je dužan da ukaže na preambularni paragraf 13, i podseti da se prvi napad na suverenu državu na tlu Evrope nakon Drugog Svetskog rata dogodio ne tako davno, 1999. godine, napadom 19 država na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, primarno na Republiku Srbiju, kada je izostala adekvatna reakcija ove uvažene institucije na flagrantno kršenje Povelje UN.

"Bez obzira na to što još uvek oseća posledice grubog kršenja osnovnih principa međunarodnog prava od strane drugih, Srbija od tih principa ne odustaje ni danas", naglasio je ambasador Srbije pri UN.

Republika Srbija će, dodao je Stevanović, nastaviti da se zalaže za prestanak sukoba uz očekivanje da strane ulože dodatne napore da putem dijaloga dođu do postizanja diplomatskog rešenja i stvaranja uslova za mir.

"Srbija će pružiti svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena miru i doslednom poštovanju međunarodnog prava", poručio je ambasador Stevanović.

Izvor: T a n j u g

UNrezolucijaRusijaUkrajinaNemanja Stevanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva