:

:

TV Most

Foto: RTRS

clock

Maj 31, 2022   15:21

0

145

Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, za razliku od Sarajeva

Srbija i njene institucije priznaju teritorijalni integritet BiH, ali, nažalost, tu principijelnost u Sarajevu niko ne poštuje, već misle da Srbija stalno pravi probleme samatrajući da će inicijativa Otvoreni Balkan biti „velika Srbija", rekala je danas predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Dodala je da su Srpska i Srbija, bez ikakvog opravdanja, izložene i decenijskim pritiscima i neprincipijelnim ponašanjem stranih zvaničnika.

"Ono što sigurno znam je da želja i Srbije i Srpske nije da se nekome nanese šteta. Mi imamo ljubav prema Republici Srpskoj, ali ne sporimo BiH i njen teritorijalni integritet. Ono što tražimo je da se poštuje Ustav i prava koja su nam data. U interesu nam je da očuvamo supstancu Republike Srpske", rekla je Cvijanović gostujući na K1.

Takođe, istakla je da su građani Republike Srpske zadovoljni što Srbija napreduje jer to znači i podršku Srpskoj.

Prema rečima predsednice Cvijanović, Srbija jeste oslonac Republici Srpskoj i njena zemlja u tom odnosu ima koristi na više terena: u zdravstvu, pristupu mnogim pravima u Srbiji, u ekonomiji, gradnji strateški važnih objekata i projekata za celu regiju.

Cvijanovićeva kaže da sve te procese i napredak BiH Sarajevo stalno blokira i da su, usled toga, kapitalni projekti na čekanju.

Komentarišući ulogu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita, Cvijanović je kazala da je ova funkcija zloupotrebljena i da njena zemlja ima stotine nametnutih akata i zakona "od nekog stranca".

Istakla je da se ne vidi u razgovorima sa Šmitom, jer bi se time priznao njegov legitimitet, kao i da, smatra, funkcija visokog predstavnika više ne treba da postoji.

"Sve i da je Šmit legitiman, nema više mesta tome. Institucije rade svoj posao, a ne pojedinac koji je supstitucija za institucije. Ne znam kako smo opstali šta su nam sve radili", izjavila je Cvijanovićeva.

Predsednica je objasnila i da je situacija u BiH komplikovana ali nije nestabilna i dodala da političko Sarajevo ruši Dejton više od dve decenije, otkako je napravljen.

Kako je rekla Dejton je izvitoperen i izgubio je mnogo od svoje suštine, te da je na delu prekrajanje tog sporazuma na perfidan način.

Cvijanović se osvrnula i na stalne nagoveštaje sukoba u BiH i ocenila da su navodi da će se u BiH desiti isto kao u Ukrajini, samo retorika i politika. Smatra da u BiH nema unutrašnje saglasnosti ni o prošlosti, ni o sadašnjosti, ni o budućnosti, ali da, bez obzira na to, neće biti rata.

"Ako bi se NATO umešao, onda bi postojala opasnost. Oni su i ranije pokušavali da intervenišu pod parolom da nekog brane, a od koga brane? To je i naše. Nema potencijala za sukobe, niti imamo nameru i želju da, ne daj Bože, rešavamo probleme ratom. Neće se desiti u BiH to što se desilo u Ukrajini", ističe predsednica Cvijanović.

Kazala je da je Zapadni Balkan stalno pod "pritiskom i torturom" i da je veliki uticaj stranaca, kojima Srbi nisu favoriti, kao ni Hrvati u poslednje vreme.

"Hoćemo Ustav na koji smo dali saglasnost u Dejtonskom sporazumu. Hoćemo ta prava. Četiri godine vlada je u BiH u tehničkom mandatu i to nikome ne smeta. Da je tako u Republici Srpskoj na sva usta pričalo bi se da ne umemo da implementiramo izborne rezultate. Sarajevo smatra da su entiteti privremeno stanje dok se ne napravi unitarizovana Bosna u kojoj će Bošnjaci biti većina", rekla je Cvijanović.

Govoreći o sankcijama Rusiji ona je istakla da nijedna nadležna institucija u BiH nije donela takvu odluku, već ambasadori, i to uglavnom bošnjački.

Poručila je da upravo to opisuje kakva je BiH država i ocenila da je sve neozbiljno oko BiH.

"Dajte da se uozbiljimo. Da imamo zajedničko, a da svako ima pojedinačna prava. Hajde da pravimo put da jedni drugi verujemo", rekala je Željka Cvijanović za K1.

Izvor: T a n j u g

Željka CvijanovićRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva