:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Oktobar 30, 2018   21:10

0

204

Srbija punopravni član Erazmus plusa

Erazmus plus je najveći program Evropske unije za saradnju u obrazovanju, obuci i programima za mlade. Od ovog konkursnog roka Srbija učestvuje u programu prvi put kao punopravni član, što znači da neće biti nikakvih ograničenja i da će biti dostupna veća sredstva.

Od početka Erazmus plus programa, Srbija je prva u regionu Zapadnog Balkana po broju odobrenih projekata. U međunarodnoj razmeni učestvovalo je pet i po hiljada profesora, istraživača, studenata, a tri hiljade stranaca učilo je u Srbiji.

Naš projekat je "plej lerning ol tugeder". Išli smo u Švedsku na univerzitet u Geteborgu i slušali smo kurs na temu učenja i igranja i sada primenjujemo to u svojoj praksi u vrtićima, navodi pedagog Predškolske ustanove Čukarica Tijana Bogovac.

Prodekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Julijana Vučo smatra da je razmena odlična prilika i da se pojačaju i podrže slavističke katedre u Evropi.

Od 2001. godine za Tempus i Erazmus programe Srbija je dobila više od sto miliona evra.

Upraviteljica Fondacije Tempus Marija Filipović Ožegović ističe da srpske visokoškolske ustanove učestvuju u 12 novih projekata.

Po broju projekata u kojima učestvuju čak prevazilaze i neke veoma ugledne članice Evropske unije kao što su Nemačka i Austrija. Definitivno postoji kapacitet i verujem da će to biti iskorišćeno u narednom periodu, navodi Filipović Ožegovićeva.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar smatra pozitivnim to što će Srbija u 2019. godini dobiti status programske zemlje u Erazmus plusu. To znači da će se mogućnosti sredstava i sudelovanja povećati, ističe Norčić Štamcarova.

To znači, objašnjavaju u resornim ministarstvima, da će naše obrazovne ustanove moći da učestvuju u svim segmentima programa i kao koordinatori i partneri sa najrazvijenijim zemljama Evrope, na svim nivoima obrazovanja.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva