:

:

TV Most

clock

Mart 08, 2019   13:19

0

243

Srbija se pridružila operaciji "Mismed"

Srbija se pridružila akciji protiv nedozvoljene trgovine lekovima u operaciji "Mismed", saopšteno je danas iz Evropske policijske službe Evropol.

Ove godine se akciji koju koordinira Evropska policijska služba "Evropol" pridružilo sedam novih zemalja, (Belgija, Kipar Bugarska, Kipar, Litvanija, Portugal, Srbija i Ukrajina), pored devet starih članica ( Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Rumunije, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske).

Zloupotreba lekova je ozbiljan problem, i mora se rešavati na evropskom nivou. Organizovane kriminalne grupe se sve više okreću ovoj sferi kriminala koja omogućava sticanje velikog profita, saopštio je Evropol.

U operaciji Mismed 2 zaplenjeni su lekovi vredni više od 165 miliona dolara. Zbog strožijih zakonskih propisa i zdravstvene regulative u 16 evropskih zemalja zaplenjeno je više od 13 miliona doza.

Istraga je otkrila da nije u pitanju samo trgovina lekovima sa svojstvima opojnih droga, već i farmaceutskim proizvodima koji se koriste za lečenje najtežih bolesti, kao što su rak i bolesti srca. Broj falsifikovanih proizvoda je takođe u porastu. U akciji Mismed 2 uhapšeno je 435 ljudi i zaplenjena je roba u vrednosti od 168 miliona dolara.

Akcija je trajala od aprila do oktobra 2018. godine.

Izvor: Танјуг

MismedEvropolSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva