:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 03, 2019   12:53

0

317

Srbija se ubrzano menja, nedostižno postaje realno

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović svečano je danas otvorio međunarodni skup "International Day", u okviru Digitalne nedelje Srbije.

Na skupu "International Day" će na nekoliko panela tokom dana učestvovati predstavnici države, vodećih domaćih i inostranih preduzeća i organizacija, akademske zajednice, kao i pojedinci iz oblasti inovativnih i digitalnih tehnologija, digitalne ekonomije i preduzetništva.

Nakon ceremonije otvaranja u Palati Srbija, ministar Popović i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini otvoriće Francusko-srpski panel na temu Agritech.

Na današnjoj manifestaciji biće učesnici iz Srbije, Francuske, Nemačke, Češke, Slovačke, Južne Koreje, Kanade, SAD, Ruske Federacije, Kine, Kazahstana i drugih država.

Prvi radni sastanak okruglog stola Srbije i Nemačke na temu inovacija, digitalizacije, istraživanja i nauke, održaće se takođe u Palati Srbija (sala Beograd).

Na sastanku će učestvovati ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, šef jedinice za proširenje EU i Jugoistočnu Evropu u Ministarstvu privrede Nemačke Helge Tolksdorf, kao i predstavnici državnih organa, kompanija i organizacija...

Istog dana, po prvi put u Srbiji će zasedati Odbor za digitalizaciju Evrokomore na kojem će se razgovarati o benefitima digitalizacije na ekonomiju Srbije i regiona.

Narednog dana, na istoj lokaciji počinje Drugi digitalni samit Zapadnog Balkana na kojem će biti oko 3.000 učesnika.

Digitalna nedelja u Srbiji se obeležava od 1. do 7. aprila.

Snažna podrška Velike Britanije digitalizaciji u Srbiji

Velika Britanija snažno podržava razvoj digitalizacije u Srbiji i za unapređenje e-Uprave u našoj zemlji do sada je donirala 5,2 miliona evra, izjavio je danas ambasador Denis Kif.

Britanski ambasador u Beogradu kaže da nove tehnologije otvaraju velike razvojne mogućnosti za sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Kao donatori i partneri prepoznali smo usmerenost Vlade Srbije na razvoj elektronske uprave i digitalne ekonomije" rekao je Kif .

Naveo je projekte koje je njegova zemlja podržala u Srbiji i rekao da se trenutno radi na više od 30 njih u oblasti digitalizacije registra servisa za privredu, koji bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine.

Sve to bi, kaže trebalo da dovede do stvaranja transparentne i efikasne uprave u Srbiji.

Inače, vrednost industrije "otvorenih podataka" u Velikoj Britaniji procenjuje se na oko 92 milijarde funti, a ova privredna grana zapošljava 500 hiljada ljudi.

Popović: Srbija se ubrzano menja, nedostižno postaje realno

Srbija se ubrzano menja i sve što nam se u prošlosti činilo kao nedostižno postaje realnost i izvoz IT usluga bi već za tri godine mogao da se udvostruči i premaši dve milijarde evra, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je istakao da se Srbija ubrzano menja zahvaljujući kompetencijama naših inženjera.

Izvoz IT usluga u Srbiji u prošloj godini dostigao je novi rekord- od 1,135 milijardi evra i po deviznom prilivu je nadmašio najveće srpske izvoznike - italijanski Fijat i Železaru Smederevu sa novim kineskim vlasnikom, dodao je ministar.

On je naveo da je taj rekord oboren uz rast izvoza od čak 26 odsto u odnosu na 2017. godinu u kojoj je izvoz IT usluga vredeo 899 miliona evra.

Digitalna ekonomija, ističe, ima sve veću ulogu u promeni strukture u BDP-u Srbije.

"Nema nikakve dileme da će i ove godine IT sektor biti jedan od ključnih faktora rasta BDP-a, pored poljoprivrede i građevinarstva, a ako se nastavi tempo iz prošle godine, izvoz IT usluga bi već za tri godine mogao da se udvostruči i premaši dve milijarde evra", naveo je on.

Ministar je dodao da je jedan od prioritetnih zadataka vlade da snažan i globalno kompetitivan inženjerski i IT sektor stavi u funkciju razvoja srpske industrije.

"Vlada Srbije nema nikakve dileme po pitanju budućeg ekonomskog razvoja Srbije.

On mora da bude zasnovan na digitalizaciji i jačanju naše prerađivačke industrije ili još konkretnije onih sektora koje obuhvata pojam manufakturing", naglasio je Popović.

Čadež: Samit u Beogradu prilika da se region jače poveže

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež kaže za Tanjug da se na Samit prijavilo 900 kompanija čiji će predstavnici imati priliku da tokom dva dana ostvare poslovnu saradnju i daju predloge kako proces digitalizacije u regionu može da se ubrza.

Koliki uticaj digitalna transformacija može da ima na zemlje Zapadnog Balkana, pokazuju i podaci iz istoimene studije koja kaže da bi povećanje nivoa opšte digitalizacije za 10 procenata u ekonomijama regiona, trajno povećalo stopu rasta BDP-a na Zapadnom Balkanu za jedan procentni poen.

"Ovo je prilika ne samo da se kompanije povežu, već i da se razgovara na temu kako možemo u nekim delovima našeg poslovanja da izradimo strategije i uradimo više kao region, a ne da to radi svaka zemlja pojedinačno", poručuje Čadež.

Tokom dva dana trajanja Samita u Palati Srbija, razgovaraće se o razvoju digitalnih veština, regionalnoj saradnji u oblasti razvoja identifikacionih i bezbednosnih šema, procesima digitalizacije društva, privrede, elektronske uprave, o digitalnoj povezanosti i saradnji na Zapadnom Balkanu, kao i regiona sa Evropom.

Čadež kaže da je danas više nego jasno da ne može da postoji preduzeće koje nije digitalizovano.

"I pekara mora da bude digitalno preduzeće", ističe predsednik PKS.

Kaže da kada se Srbija poredi sa procesima digitalizacije u regionu, napravili smo značajne korake u prethodne dve godine, ali:

"Kada je u pitanju digitalizacija celog regiona, region zaostaje za razvijenijim zemljama EU".

Zato je upravo je rešavanje pitanja nesklada u procesima digitalizacije u regionu sa razvijenim članicama EU, "najvažnije pitanje za našu privredu", napominje Čadež.

Među 900 lokalnih, regionalnih i globalnih kompanija, među kojima je najviše onih iz IKT sektora, poljoprivrede, energetike, industrije i usluga, naći će se i međunarodna kompanija Roaming Solutions grupa sa sedištem u Beogradu.

Generalni direktor ove kompanije, Rade Vujović, kaže da je Digitalni samit u glavnom gradu Srbije prilika za sve privrednike da se povežu i uzmu učešće u razvoju digitalizacije kako u našoj zemlji tako i u regionu.

"Vreme koje je ispred nas pokazuje da će taj razvoj biti izuzetno snažan. Vidimo državu Srbiju kao nekoga ko je lider na tržištu Balkana u digitalnoj transformaciji", kaže Vujović za Tanjug.

Kao predstavnik jedne od vodećih kompanija u IKT sektoru, Vujović smatra da je odluka Vlade Srbije da, kao jedan od glavnih prioriteta istakne digitalizaciju, iskorak napred a smatra da će u narednih nekoliko godina Srbija biti jedan od nosilaca digitalne transformacije na Balkanu.

Rame uz rame sa ovom kompanijom, koja svoje proizvode i usluge izvozi širom sveta, na Drugom digitalnom samitu predstaviće se i mlada inovativna preduzeća, statapovi koji tek treba da pronađu investitore koji će uložiti u njihove ideje.

Jedan od takvih startapova je i projekat "Pametne rukavice za slepe" na čijem razvoju radi Nikola Krstić iz preduzeća Easy Tech koje je smešteno u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari.

"Projekat na izradi rukavice za slepe pokrenut je pre oko dve godine, kada sam bio u trećem razredu srednje škole", podseća mladi preduzetnik Nikola.

Objašnjava da je izrađen prototip rukavice, koju je probalo 30 slepih osoba, te da su njihovi utisci o rukavici pozitivni.

Rukavica za slepe, objašnjava, daje njenim korisnicima informacije o prostoru, prepoznaje boje putem senzora, daje informaciju o vremenu, prepoznaje novčanice, a ukoliko se slepa osoba izgubi na ulici šalje lokaciju na kojoj se nalazi staratelju.

Nikola kaže da ovo mlado startap preduzeće traži partnera sa kojim će dalje razvijati svoj proizvod, kako bi pametnu rukavicu za slepe mogli i serijski da proizvode.

Pored ovog startap preduzeća, na Drugom digitalnom samitu, čiji medijski partner je Tanjug, nastupiće više od 50 inovativnih statap preduzeća iz regiona.

Sprovođenje digitalizacije, kao jednog od ključnih stubova u kreiranju jedinstvenog ekonomskog prostora i digitalne transformacije na nivou preduzeća na Zapadnom Balkanu, od posebne je važnosti za rast i jačanje konkurentnosti zapadnobalkanskih ekonomija i deo je Berlinskog procesa.

Izvor: Танјуг

PopovićČadeždigitalizacijaSrbijaVelika Britanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva