:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 20, 2020   13:21

0

122

Srbija već pregovara po strogoj metodologiji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa ambasadorom Holandije Hilesom Bešor Pluhom.

Razgovarali su o procesu EI Srbije, očekivanjima od Samita EU u maju, bilateralnim odnosima i situaciji u EU i regionu.

Joksimovićeva je naglasila da će Srbija nastaviti da dosledno sprovodi reforme koje naši građani u velikom procentu podržavaju, a koje su i deo procesa pristupanja EU i politike održivog ekonomskog razvoja.

Naglasila je da Srbija ima trenutno ima spremne 4 pregovaračke pozicije: 2 - sloboda kretanja radnika, 3 - poslovno nastanjivanje i sloboda pružanja usluga, 14 - transport i 21 - transevropske mreže, kao i da će pregovaračka pozicija za poglavlje 27 - životna sredina i klimatske promene - uskoro biti poslata EK.

To potvrđuje da Srbija dosledno sprovodi politike EU, ali da dinamika otvaranja novih poglavlja nije u skladu sa brzinom kojom Srbija dostavlja svoje pregovaračke pozicije.

Ministar je naglasila i da se u Srbiji pažljivo prate debate o budućnosti EU kao i predlozi u vezi nove metogoligije proširenja.

Podsetila je na činjenicu da je Srbija jedina država na koju je, pre nekoliko godina, primenjena nova metodologija EU, a koja je značila da poglavlja 23 i 24 o vladavini prava moraju biti otvorena među prvima, kao i da su ona takozvana suspenzivna, što znači da se - ukoliko nema napretka u njima, ne otvaraju ni druga poglavlja.

Takođe, ministar je podsetila da je Srbija jedina država koja je tokom pregovora o članstvu bila u obavezi da u okviru poglavlja 23 sačini poseban Akcioni plan o pravima nacionalnih manjina, što nije bio slučaj ni sa državama koje su skoro postale člance EU, kao ni sa onima koje danas pregovaraju.

Kada je o novoj metodologije budućnosti EU reč, ukazala je da bi u raspravu o njoj trebalo da budu involvirane i države kandidati i potencijalni kandidati.

Ambasador Pluh naglasio je da će Holandija - sledeći strog i pravičan model po kome napredak u procesu pristupanja svake države kandidata zavisi od ispunjavanja kriterijuma, nastaviti da podržava proces EI Srbije i da je ta tema u fokusu interesovanja holandskog Parlamenta.

S tim i vezi, kao veoma značajnu, istakao je činjenicu da se reformama u vladavini prava i ekonomiji daje poseban začaj i ocenio da su one važne za EI Srbije.

Njih bi trebalo pojačati, jer posebno doprinose kvalitetu života građana.

Pluh je ukazao i značaj aktivnosti koje Srbija preduzima radi jačanja regionalne saradnje i stabilnosti.

Joksimovićeva i Pluh konstatovali da su bilateralni odnosi dve države na visokom novou, da ima prostora za njihovo jačanje - najpre kroz privrednu saradnju, pošto je Holandija je jedan od najznačajnijih investitora u srpsku privredu.

Razgovarali su i o mogućnostima bilateralne pomoći Holandije Srbiji u procesu EI, a naročito u kontekstu poboljšanja komunikacione strategije različitih aspekata procesa pregovora koje građani konkretno osećaju.

Izvor: Танјуг

JoksimovićPluhEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva