:

:

TV Most

clock

Mart 11, 2019   14:10

0

103

Srbija zatražila od Češke izručenje profesionalnog ubice Čabe Dera

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je Češkoj molbu za izručenje Čabe Dera, osumnjičenog za hladnokrvno ubistvo Nebojše Miloševića na Banovom Brdu 5. januara.

U Ministrstvu pravde su za Tanjug precizirali da je molba prosleđena krajem prošle sedmice, uz prateću dokaznu dokumentaciju prevedenu na engleski.

Der je uhapšen 1. marta u Pragu, a za njim je Srbija u januaru raspisala poternicu zbog sumnje da je direktni izvršilac ubistva Miloševića.

Za njim su još tri države raspisale poternice, takođe zbog sumnje da je počinio ubistva na njihovim teritorijama.

Zato će pre odluke čeških vlasti kome će izručiti Dera, biti održan multilateralni sastanak predstavnika država koje ga traže.

Sastanak će biti održan u Hagu, u Holandiji, a pored predstavnika Srbije, na njemu će učestvovati predstavnici Mađarske, Holandije i Španije, kao i Češke na čijoj je teritoriji uhapšen.

Der je u Pragu uhapšen sa lažnim dokumentima, oružjem i opremom za maskiranje, a češko pravosuđe mora da opredeli kojoj će državi da ga izruči.

Koliko je poznato, ima srpsko i mađarsko državljanstvo.

Češko pravosuđe će morati da vaga kojem će od četiri zahteva za izručenje izaći u susret.

Pored ostalih uslova trebalo bi da ceni njegovo državljanstvo, težinu krivičnih dela za koja je tražen i dokaze koje mu svaka od država dostavi.

Ubistvo Miloševića zabeleženo je kamerom sa okolne zgrade, a na snimku se vidi kako zastaje automobil iz kojeg izlazi muškarac u beloj jakni, izvlači pištolj iz torbe i puca u njega, potom ulazi u vozilo i beži u nepoznatom pravcu.

Der je osumnjičen kao direktni izvršilac ubistva Miloševića, a njegov saučesnik u tom delu je, kako se sumnja, Alen Cigler zvani Mačka, koji je uhapšen u januaru i nalazi se u pritvoru.

Der i Cigler se sumnjiče za krivično delo teško ubistvo na podmukao način u saizvršilaštvu.

Mediji pišu da je Čaba Der plaćeni ubica koji je pre oko godinu dana izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Cigler je uhapšen u Subotici, a sumnja se da je on vozio automobil "punto" kojim se Čaba dovezao do mesta zločina. Vozilo je pronađeno u Beogradu.

On je u oktobru prošle godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Izvor: Танјуг

SrbijaČeškaubicaČaba Dera
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva