:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2015   12:05

0

117

Srbija će umeti da zaštiti svoju teritoriju

Vučić je novinarima rekao da Vlada Srbije pomno prati događaje na severu Makedonije.

'Naše granice su pod punom kontrolom snaga Republike Srbije. Nama ne možete da zauzimate karaule. Nećemo dozvoliti nikakvo ugrožavanje snaga mira i bezbednosti Republike Srbije', poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, za sada nema potrebe za prevelikom brigom, jer građani Srbije mogu da budu spokojni i mirni.

'Srbija će umeti da zaštiti svoju teritoriju, da odbrani mir i stabilnost. Mi smo poslali neophodne dodatne snage da pomognu u učvršćivanju mira', rekao je Vučić.

Premijer je rekao da će na svaki pokušaj provokacije u ovoj situciji, na teritoriji Srbije, država odlučno reagovati.

On je rekao da ima informacija da postoje planovi za večeras da se organizuju skupovi na jugoistoku Kosova i Metohije:

"Želim da zamolim sve da ne zloupotrebe želju Srbije da sačuva mir i stabilnost i da ne pomisle da mogu da ugrožavaju naš integritet i suverenitet, jer odgovor Srbije biće brz, odlučan, snažan i efikasan, mnogo efikasniji nego nekih drugih', rekao je Vučić.

Vučić je poručio da Srbija želi mir i da pruža ruku mira svima u regionu, ali da će svakome ko pomisli da može da je ugrozi poslati 'jasan, neumitan i veoma snažan odgovor'.

Odgovarajući na pitanje da li je kontaktirao sa nekim sa Kosova, Vučić je odgovorio da je pre svega važno šta ćemo mi da uradimo.

On je istakao da su ti kontakti uvek korisni i zamolio naše građane, naše albanske prijatelje iz Preševa i Bujanovca da znaju da je Srbija njihova otadžbina i da ih mi tretiramo kao naše građane - jednake kao i sve druge.

"Uvek ćemo pokazivati poštovanje prema njima, ali nikada i ni na koji način nećemo tolerisati nasiilje, terorizam i napad na Srbiju. Ukoliko se to ne bude poštovalo, naš odgovor će biti izuzetno odlučan, brz i efikasan", ponovio je Vučić.

Na pitanje da li su neki državljani Srbije ugroženi u Makedoniji, Vučić je rekao da u Kumanovu ima 4.695 Srba i da je od njih samo nekoliko porodica izbeglo na teritoriju Srbije, kao i 397 Albanaca.

On je istakao da očekuje njihov skorašnji povratak u domove u Kumanovo.

"Mi ćemo narednih dana organizovati veće prisustvo ne samo snaga bezbednosti naše države na toj teritoriji. Sutra ćemo imati sednicu Biroa na kojoj ćemo doneti nove zaključke, a organizovaćemo i druge službe poput otvaranja zdravstvenog i prihvatnog centra na teritoriji Pčinjskog okruga", rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva