:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 19, 2015   12:05

0

140

Srbija glavni partner Belorusije na Balkanu

U Beogradu je danas završeno dvodnevno zasedanje Međuvladine srpsko-beloruske komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju, a Sertić je naglasio da su mogućnosti za saradnju ogromne, sa čim se saglasio i Čerkanov.

Sertić je, međutim, primetio da nivo međunarodne razmene dve zemlje nije tako veliki, napomenuvši da je i to pokazatelj da postoji prostor za unapređenje saradnje.

Srpski ministar privrede je kazao da će jedan od prioritetnih zadataka biti usklađivanje merenja spoljno-trgovinske razmene, budući da se podaci srpske i beloruske strane razlikuju.

Prema njegovim rečima, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazali su da je u 2014. godini taj nivo bio 158,3 miliona dolara, dok je po Nacionalnoj statističkoj komisiji Belorusije nivo razmene bio nešto veći i iznosio je 245,5 miliona dolara.

Sertić je napomenuo da su kao perspektivne oblasti za dalju saradnju konstatovane oblasti inženjeringa, energetike, informacione tehnologije, farmacija, automobilska industrija, prehrambena i poljoprivreda, a da će posebna pažnja biti posvećena saobraćaju i turizmu.

On je naveo i da je srpski kapital već prisutan u toj zemlji, posebno u građevinskoj industriji, budući da je, pored ostalog, u Minsku u pripremi i projekat izgradnje "Minsk siti", u vrednosti od 3,5 milijardi dolara.

Sertić je kazao i da je nekoliko beloruskih kompanija zainteresovano za privatizaciju nekoliko srpskih firmi sa spiska Agencije za privatizaciju i im je dokumentacija već dostavljena.

Čerkanov je uveren da je posle potpisivanja mnogobrojnih sporazuma najvažnije da oni budu primenjeni u praksi i da se obrati pažnja na konkretne tačke.

Prema njegovim rečima, dobra osnova za saradnju postoji, a Belorusija je zainteresovana za osnivanje zajedničkih preduzeća u raznim oblastima.

"Imamo dobre projekte i ponosni smo što u Srbiji radi zajedničko preduzeće za proizvodnju traktora "Belorus" i za proizvodnju autobusa Ma", napomenuo je Čerkanov i dodao da postoji spremnost za trgovinu na veliko proizvoda od metala i njihovu distribuciju.

Čerkanov je napomenuo i da će Belorusija podržati Srbiju da njeni proizvodi i usluge budu prisutni i na teritoriji Evroazijske ekonomske unije.

Sertić i Čerkanov su potpisali plan aktivnosti za unapređenje saradnje, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik beloruske komore Mihajlo Mjatljikov Protokol sa 8. zasedanja Međuvladine srpsko-beloruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Čekanov, koji predvodi belorusku državno-privrednu delegaciju na sastanku Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju dveju zemalja, juče se sastao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je rekao da dve zemlje imaju mogućnosti za jačanje ekonomske saradnje, posebno u poljoprivredi i mašinskoj industriji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva