:

:

TV Most

clock

Januar 02, 2016   12:05

0

114

Srbija i Crna Gora podsticajno napreduju ka EU

U intervjuu za današnje izdanje lista Delo izjavio je, povodom 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma, da BiH treba "dati šansu da doživi punoletstvo", jer je medjunarodna zajednica s tim sporazumom i zaustavljanjem rata "rekla šta je imala reći".

"Sve što je usledilo Dejtonu predstavljalo je cementiranje etničkog čišćenja BiH", u čemu nema perspektive i "zbog čega sporazum treba dograditi, ali tako da bude prihvatljiv za sve", kazao je Vajgl.

On smatra da promene i novi dogovor nije moguće nametnuti spolja, jer "ako Republika Srpska nešto neće da usvoji ne sme biti obeležena kao glavni krivac zaoštravanja odnosa u BiH".

Evropski poslanik je ocenio da se mora poći "iz dublje analize shvatanja različitosti te države" i stanovnicima BiH prepustiti odluku o tome kakvu državu žele.

"Jedina perspektiva za države Balkana je perspektiva uključivanja u EU", rekao je Vajgl i dodao da i u Makedoniji idu stvari u dobrom pravcu i da će isplivati iz političkih konfrontacija, "što će široko otvoriti mogućnosti za početak pregovora o pridruživanju s EU".

"U tom okviru bi mogli dobiti i rešenje pitanja imena makedonske države", rekao je Vajgl i istakao da se za druge države na Zapadnom Balkanu vidi "da procesi idu u pravcu integracije u EU".

Vajgl je ocenio da će EU opstati sa drugačijim pravilima, ali je izrazio zabrinutost zbog novog koncepta Unije, koja mora dokazati da "zajednička spoljna i politika bezbednosti nisu samo želja i prazna fraza".

Evropski poslanik smatra nemačku kancelarku Angelu Merkel najmoćnijom evropskom političarkom i pozdravlja njenu politiku otvorenosti prema izbeglicama kao dokaz da humanost mora imati ulogu i u politici.

"Veoma je važno kako će Nemačka pokušati afirmisati vrednosti da EU mora biti otvorena prema ljudima, koji beže od ratova i traže utočište, uz spoznaju da nije moguće sve primiti", kazao je Vajgl.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva