:

:

TV Most

clock

Novembar 04, 2015   12:05

0

128

Srbija izabrala pogrešnog partnera u BiH

"Srbija, to je dobro, nastoji da afirmiše regionalnu saradnju. To je dobro. Međutim, moram da kažem da je Vlada Srbije odabrala pogrešnog partnera u tim razgovorima. Savet ministara BiH je neko pomoćno telo, odnosno pomoćni organ Predsedništva BiH. Nikakve državničke ingerencije Savet ministara BiH nema, pa bi bilo daleko svrsishodnije da je u Sarajevu, Mostaru ili Banjaluci održan sastanak između Vlade Srbije i obe entitetske vlade. BiH kao država nema vladu! Entiteti imaju vlade", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i Republike Srpske su zaista na zavidno visokom nivou, što ne znači da ne mogu biti i bolji.

"I biće, i most na Drini, koji će povezivati Bratunac i Ljuboviju, bolje reći Srpsku i Srbiju, koji ćemo zajednički izgraditi, jedan je od niza zajedničkih projekata", rekao je Dodik.

U Sarajevu se danas održava zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH nakon koje će biti potpisani sporazumi o telekomunikacijama, o očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, o zaštiti životne sredine i o saradnji u traženju nestalih osoba.

Govoreći o referendumu, Milorad Dodik izjavio da će referendum o radu Tužilaštva i Suda BiH sigirno biti sporveden i da će RS učiniti sve da demokratskim sredstvima povrati izgubljene nadležnosti.

"Referendum o radu Tužilaštva i suda BiH će biti. To je gotova stvar. Proverićemo volju građana, a ona je i te kako bitna za našu dalju demokratsku i institucionalnu borbu za povratak izvornih nadležnosti Dejtona, koje su nam otete", rekao je Dodik.

Dodik je ocenio da je srpski narod povratio veru u RS koja je "trajna nepromenljiva kategorija" i da "nikakva unitarna BiH, ma koliko to u Sarajevu želeli, ne dolazi u obzir".

BiH, prema njegovim rečima "nije, niti će ikada biti, stabilna država, sve dok u njoj odlučuje strani faktor".

"BiH, zapravo, i živi zahvaljujući isključivo međunarodnom intervencioizmu. I sve dok bude tako, dok stranci budu ti koji će želeti BiH po meri Bakira Izetbegovića i njemu sličnih, dok budu imali upliva u finansije, vojna i sva druga pitanja, BiH neće stati na svoje noge", rekao je Dodik.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva