:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2015   12:05

0

114

Srbija mora da istraje u procesuiranju zločina

"Ako me pitate zašto je to tako, očigledno da je to recidiv 90-ih, da je to odnos prema našoj državi koji se u tom delu nikada nije menjao i pitanje je kada će se promeniti", rekao je Selaković na Pinku.

Srbija, dodao je ministar, ne negira zločine koje su vršili pripadnici srpskog naroda koji su osuđeni ili kojima se sudi, ali "sistematski nailazimo na situaciju u kojoj se negira na svaki pomen zločina nad Srbima".

"Sve dok postoje ti dokazi niko u Srbiji nema pravo da odustane od procesuiranja tih zločina", poručio je Selaković.

Upitan kako komentariše hapšenje Nasera Orića i njegovo izručenje BiH neposredno pred obeležavanje stradanja u Srebrenici, Selaković je rekao da je to provokacija koja izaziva osećaj poniženosti kod njega lično, ali i kod većine srpskog naroda.

"Onaj ko je ovo uradio, jeste jedan deo savremenog sveta koji se ne slaže sa gledištima koje mi delimo, i koji ne gleda na svaku žrtvu isto. Možda bih rekao i da je ovo jedna vrsta provokacije bila", rekao je Selaković.

On je podsetio da se trenutno u Srbiji sudi 12-orici lica za zločine u Srebrenici, pri čemu je za četvoricu pravosnažnom sudskom presudom dokazano da su činili ratne zločine, a za osmoricu je postupak u toku.

"Ti ljudi su sticajem okolnosti Srbi. Ubedljiva većina nih su državljani BiH. I to je nešto što se u svetu prihvata. Dakle, mi smo osudili svoje sunarodnike za zločine koje su vršili u formalno pravno gledano drugoj državi i ništa manje nećemo pravdu za nekoga ko je pripadnik neke druge nacije i za koga postoje dokazi da je učestvovao u vršenju zločina te svojom rukom ubijao nedužne civile", istakao je Selaković.

On je rekao da se u slučaju Nasera Orića "razgovara o čoveku za koga postoje čvrsti dokazi da je svojom rukom ubijao ljude i klao, a koji se uzdiže na pijedestal nacionalnog heroja kao nekoga koji treba drugima da bude uzor".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva