:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2016   12:05

0

163

Srbija napredovala u Globalnom anti-korupcijskom indeksu

"To je dobra vest, iz grupe D zemalja sa visokim rizikom od korupcije u odbrani Srbija je prešla u umereni rizik od korupcije, odnosno grupu C", rekao je Petrović Tanjugu na konferenciji "Izgradnja integriteta u odbrani- glavna postignuća i izazovi" i dodao da, međutim, ostaje veliki rizik od korupcije u oblasti politike.

On kaže da je novi Zakon o javnim nabavkama dosta rigidno regulisao tu oblast i ostavio jako malo prostora za rizike od korupcije, ali da su politički rizici posebno izraženi, kao i da u narednom periodu treba posedno obratiti pažnju na tu oblast rizika.

"Ovaj napredak nam ukazuje da su ljudi u sistemu odbrane i profesionalci izuzetno ozbiljno shvatili svoj posao, unapredili su situaciju koliko je to u njihovoj moći. Sad je na političarima da smanje nepravilan i neadekvatan uticaj politike na profesionalce", rekao je Petrović.

Prema njegovom mišljenju, u ovom momentu jako je teško reći da ima političke volje za to, jer idu izbori, ali se nada da će se nakon izbora stvoriti uslovi, kada se i strasti smire i kada će biti moguće pričati o smanjenju tih rizika na profesionalniji način.

Viši istražitelj Međunarodne transparentnosti iz Velike Britanije Karolina Meklahlan rekla je Tanjugu da je Program Međunarodne bezbednosti i odbrane po drugi put sproveo globalni anti-korupcijski indeks odbrane, i da indeks meri nivo korupcije rizika u sektoru odbrane iz 120 zemalja.

Ona je navela da rezultat indeksa ukazuje da, dok rastu ulaganja u odbranu i dalje postoje izazovi i kako tim novim resursima upravljati.

"Možemo videti naročito među G20 zemljama, kao i među zemljama na Bliskom istoku i severnoj Africi, gde raste potrošnja za odbranu, koja ne ide uvek "ruku pod ruku" sa povećanom odgovornošću i dostupnošću informacija o tome što se dešava", rekla je Meklahlan.

Rezultat za zemlje NATO-a ukazuje da, dok ukupna odgovornost nije u lošem stanju, izazovi ostaju, pa da je to naročito slučaj sa kategorijom ekspedicionih operacija, gde je otkriveno da zemlje NATO-a i dalje imaju izazove kada je u pitanju rešavanje korupcije u tim operacijama.

"Rezultat za region pokazuje da BiH, Hrvatska i Srbija, sve smeštene u kategoriji C, imaju umerenu opasnost korupcije i zapravo ih to stavlja među prvih 30 do 40 zemalja po tom učinku", kaže Meklahlan.

Konferencija "Izgradnja integriteta u odbrani- glavna postignuća i izazovi" u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, pored predstavljanja najnovijih nalaza Globalnog anti-korupcijskog indeksa odbrane za Srbiju, BiH i Hrvatsku, bavi se i pitanjima - koji rizici od korupcije su smanjeni u protekle tri godine i zašto su neki rizici i dalje veliki izazov za sektor odbrane.

Takođe, predstavljen je i priručnik za procenu svrsishodnosti javnih nabavki u sektoru bezbednosti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva