:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2015   12:05

0

115

Srbija ne može da bude sabirni centar za migrante

On je posle otvaranja graničnog prelaza Horgoš 2 nastavio razgovore sa svojim mađarskim kolegom Šandorom Pinterom u smislu postizanja dogovora kako da moguća readmisija ne ugrozi Srbiju.

Stefanović je ponovio da Srbija mora da vrati migrante koji nisu potekli iz naše zemlje, po sporazumu o readmisiji, zemljama iz kojih su oni ušli u Srbiju.

“Ako je to nemoguće, onda moramo da tražimo rešenja sa Evropskom unijom kako da to postignemo zato što ne možemo da dozvolimo da se od Srbije napravi sabirni centar u koji će svi moći da vraćaju, a iz Srbije neće moći da izađe niko. To prosto nije moguće”, rekao je Stefanović novinarima nakon otvaranja prelaza.

On je dodao da Srbija poštuje svoje obaveze iz međunarodnih sporazuma i da u dogovoru rešava problem za koji je ponovio da se ne tiče samo Srbije i Mađarske.

Po pitanju odnosa sa Hrvatskom, ministar je ponovio da Srbija želi “najbolje moguće odnose sa svim komšijama” i najavio da će se sutra sastati sa ministrom unutrašnjih poslova ove zemlje kako bi razgovarali o tome šta je moguće da policija učini da tranzitni pravci budu olakšani, odnosno “situacija rasterećena bilo kakve tenzije”.

“To je interes čitavog regiona. Videli ste da Republika Srbija zadržala potpunu stabilnost pored brojnih izazova i trudimo se da učestvujemo u toj vrsti regionalne stabilnosti i da sve zemlje našeg regiona imaju normalnu budućnost i normalnu saradnju”, rekao je Stafanović.

On dodaje da migrantska kriza nije samo problem Hrvatske, kao ni samo Srbije ni samo Mađarske, već da su ove zemlje deo tranzitnih ruta. Zbog toga traži rešenje koje mora biti sveobuhvatno na nivou cele Evrope.

“Postavlja se pitanje koliko Evropa može da primi ljudi - tokom jedne godine, tokom šest meseci, tokom jednog meseca i kako da odvojimo one koji imaju pravo da traže azil od ekonomskih migranata i gde da to učinimo”, dodao je Stefanović.

Takođe je naglasio pitanje finansiranja jer, kako je rekao, zemlje poput Srbije koje još uvek imaju nejaku ekonomiju ne mogu preuzeti ekonomski teret ove krize na sebe.

“Naprosto, tražimo pomoć da zbog dolaska zime pružimo bolju i adekvatniju pomoć migrantima, jer kada pada sneg i temperature budu u minusu biće veoma teško obezbediti sve što je migrantima potrebno da bezbedno, sigurno i zdravstveno potpuno jednako prođu kroz našu zemlju”, rekao je ministar.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva