:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2015   12:05

0

138

Srbija podržava teritorijalni integritet Gruzije

Dačić je, nakon sastanka sa ministarkom inostranih poslova Gruzije Tamarom Berukašvil, rekao da Srbija podržava i put Gruzije ka EU.

"Mi se zalažemo za što brže integrisanje Srbije i Gruzije u evropske tokove, što podrazumeva i ukidanje viza za građane Gruzije kada je reč o EU", kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naveo da su dve zemlje potpisale sporazume o ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše, ističući da je Gruzija ukinula vize za građane Srbije.

"Srbija je uzvratila i uzvratiće istom merom, ali je potrebno napraviti međudržavni sporazum za ukidanje svih viza za sve vrste pasoša. To znači da potpuno liberalizujemo naš vizni sistem", objasnio je Dačić.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje između državnih organa Gruzije i njegovog specijalnog predstavnika za Južni Kavkaz ambasadora Gnedingera i istakao da ta organizacija želi da pomogne da se prevaziđu sve posledice konflikta iz 2008. godine.

Prema njegovim rečima, rešenje se može pronaći i bez zadiranja u statusna pitanja.

"Imajući u vidu da sam dugi niz godina proveo u dijalogu sa Prištinom u Briselu, dobro znam koliko je to teško i koliko zahteva vremena. Sa druge strane, važno je da se dijalog nastavi jer dijalog nema alternativu. Alternativa su ratni sukobi, a to sigurno niko na ovom prostoru ne želi", poručio je Dačić.

OEBS, naveo je on, pruža podršku stabilnosti regiona Južnog Kavkaza i zato će uložiti maksimalne napore da se sačuva i unapredi dijalog u Ženevi i pronađe rešenje koje odgovara svima.

Ministarka spoljnih poslova Gruzije pozdravila je učešće OEBS u Ženevskom dijalogu i istakla da je Gruzija odlučna da ne koristi nikakve vojne snage za rešavanje konflikta.

Berukašvil je naglasila da Gruzija želi da OEBS da svoju procenu tih, kako je rekla, destruktivnih i nekonstruktivnih koraka Rusije navodeći da je potpisivanje sporazuma između okupiranih teritorija i Rusije "grubo kršenje svih međunarodnih prava".

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Gruzije, Berukašvil i Dačić su se saglasili da su to prijateljske zemlje i da postoji obostrana želja da se odnosi između dva naroda razvijaju, saradnja u svim sferama učini aktivnijom i potpiše što više međudržavnih sporazuma.

Šef srpske diplomatije očekuje da će njegova koleginica posetiti Beograd do kraja godine, kao i da će premijer i predsednik Srbije posetiti Gruziju.

Dačih je, prethodno, razgovarao u Tbilisiju sa predsednikom Georgijem Margvelvašvilijem, premijerom Iraklijem Garibašvilijem i predsednikom Parlamenta Davidom Usupašvilijem.

Predsedavajući OEBS-a je juče započeo trodnevnu posetu misijama OEBS-a na Južnom Kavkazu, tokom koje je posetio Azerbejdžan i Gruziju, a sutra će boraviti u Jermeniji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva