:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2015   12:05

0

131

Srbija pokazala da je dobro mesto za dijalog

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu u Vladi Srbije sa premijerom Aleksabndrom Vučićem, izrazio veliko zadovoljstvo načinom na koji je Srbija organizovala sednicu Ministarskog saveta OEBS.

„Možda bi bilo neskromno da tako kažem, ali konstatacija je svih učesnika zemalja članice i partnera da odavno nije bio tako dobro organizovana sednica Ministarskog saveta. Nikada se skoro nije desilo u 40 godina, osim kada je OEBS formiran, da toliki broj šefova diplomatija bude na jednom mestu“, objasnio je Dačić podsećajući da su na skupu učestvovala 43 ministra.

Takođe je ukazao da nije tako često slučaj da se OEBS koristi za tliki broj bilateralnih susreta, a naveo je posebno prvi sastanak ministara Rusije i Turske posle incidenta u vezi obaranja ruskog aviona.

„Time je naš skup dobio na značaju“, naglasio je Dačić.

„Bez obzira što je možda bilo nerealno očekivati da će posle dubokih podela zavladati duh tolerancije i kompromisa, usvojeno je posle duge rasprave nekoliko dokumenata koja su veoma važna, kao što su dokument o borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma koji vodi ka terorizmu, o mladima i bezbednosti, pitanjima koja se odnose na konkretne razgovore vezane za Moldaviju i Prindestrovlje“, rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je uveren da se duh Beograda, kakav je ispoljen tokom ministarske konferencije OEBS, zasigurno neće ponoviti tokom predsedavanja Nemačke, iduće godine.

Na pitanje premijera Aleksandra Vučića, na zajedničkoj pres konferenciji u Vladi, zašto tako misli, Dačić je odgovorio:

"Ne verujem da će Frank-Valter Štajnmajer da peva!".

Dačić je dodao da je zemljama članicama ponudio da, ako više niko neće da predsedava OEBS-u, da je Srbija spremna da to radi i ubuduće.


Dačić je kazao da nije moglo da se dođe do kompromisa o drugim temama, ali i da su svi primetili da je ton kojim su se svi obraćali bio daleko drugačiji od ministarske konferencije u Bazelu, tolerantniji i pomirljiviji.

Izvor: Tanjug

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva