:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2015   12:05

0

127

Srbija treća po transparentnosti trgovine oružjem

Kako je istaknuto, zahvaljujući tom programu, i ostale zemlje regiona su ojačale nacionalne kapacitete za vođenje detaljne evidencije i precizno izveštavanje o trgovini oružjem i vojnom opremom, u skladu sa evropskim direktivama.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević izjavio je da je, gledajući obim na nivou izvoznih dozvola izdatih u protekle tri godine, izvoz oružja u Srbiji na konstantnom nivou i iznosi 750 miliona dolara.

"U poslednje tri do četiri godine je primetan porast tražnje na svetskom tržištu za ovom vrstom robe", kazao je Nikčević, ukazujući na značaj jasnog i transparentnog kontrolisanja te vrste prometa.

Naime, Srbija je najveći proizvođač i trgovac naoružanjem i vojnom opremom, ali i robom dvostruke namene u ovom regionu, istakao je Nikčević.

On je rekao da je Srbija jedan od najznačajnijih izvoznika te vrste robe u jugoistočnoj Evropi, i ima široku paletu proizvoda i konkurentske prednosti na kojima treba dalje raditi.

"To je pozicija koja obavezuje našu industriju, ali i našu državu da bude odgovorna prema svom industrijskom sektoru, ali i prema partnerima u svetu koji traže da procedura izvoza i uvoza bude transparentna", kazao je Nikčević.

On je naveo da su poslednjih godina najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije kada je reč o izvozu te vrste robe, SAD i brojne zemlje Bliskog Istoka.

Šef Kancelarije Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC) Ivan Zveržhanovski kazao je da je Srbija ostvarila značajan napredak u izveštavanju o trgovini oružjem i vojnom opremom, jer je, kako je, dodao, sredinom 2000. godine to bila gotovo tabu tema.

"Država maltene nije objavljivala podatke koliko ona sama trguje, koliko firme sa ove teritorije prodaju, koliko uvozimo. Srbija je sada treća najtransparentnija država na svetu, posle Nemačke i Švajcarske", istakao je Zveržhanovski.

On je dodao da međutim, mesta za poboljšanje još ima, kao što je jačanje posteksportne kontrole, kao i internih i kontrolnih mehanizama same industrije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva