:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2015   12:05

0

143

Srbija za kooperativni koncept protiv terorizma

"Posebnu pažnju u izradi Strategije obratili smo na četiri stuba na kojima počiva evropski model, prevencija - zaštita - gonjenje - odgovor, odnosno umanjenje posledica od eventualnih terorističkih akata", rekao je Nikolić, koji je predsedavajući radne grupe za izradu Nacionalne strategije i Akcionog plana za njeno sprovođenje.

Kako je za Tanjug rekao, te smernice saglasno međunarodno-pravnim standardima, ostvarivaće se uz poštovanje ljudskih prava i sloboda, nediskriminacije i tolerancije, uz jačanje vrednosti i tekovina demokratskog društva.

Nikolić je podvukao da Srbija želi da, ispunjavanjem uslova koji su neophodni za članstvo u EU, doprinese izgradnji i daljem razvoju funkcionalnog, celovitog i efikasnog sistema Unije.

"Jačanje na nacionalnom nivou, bez izuzetka, doprinosi stabilnosti u regionu i šire. Naša težnja je i ostvarenje zapažene uloge u regionalnom, evropskom i svetskom konceptu suprotstavljanja terorizmu", rekao je Nikolić.

"Očekujem da će Nacrt strategije, koji će danas biti razmotren, biti u ova dva dana i finaliziran, čime će Radnoj grupi biti omogućeno da već u decembru pristupi izradi Akcionog plana za primenu i dalji operativni rad u ovoj oblasti", istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, svedoci smo dramatičnih terorističkih napada u različitim delovima sveta, koji predstavljaju civilizacijsku pretnju.

"Međutim, osuda i represija nisu dovoljni. Država Srbija već čini sve i u preventivnom smislu, kako bi se naši građani uvek osećali sigurno i bezbedno.

Pojedinačne državne strategije trebalo bi da budu usklađene, jer nam je cilj isti, a operativni mehanizmi koordinirani, jer nam je izazov zajednički", dodao je.

On je ukazao i da bi Strategija trebalo da obuhvati lokalne, nacionalne i regionalne odgovore na isti izazov - odgovore koji moraju biti sveobuhvatni i multidimenzioni.

Kako je ocenio, svedoci smo da se borba protiv terorizma sve više ukršta sa pronalaženjem odgovora na izbegličku krizu, čime se sprovođenje strategije dodatno usložnjava.

"Četvorostruki izazov, oličen u imigracijama, porastu bezbednosnih pretnji, spoljnim faktorima destabilizacije i socio-ekonomskom pritisku, testiraju Evropu u istoj meri u kojoj testiraju neposredno susedstvo EU", smatra Nikolić.

Prema njegovim rečima, u svom odgovoru na terorizam, Srbija se opredeljuje za kooperativni koncept.

"Terorizam i organizovani kriminal, su u Srbiji prepoznati kao globalni problem čije rešenje se ne može naći bez intenzivne međunarodne saradnje, koja mora biti prvenstveno unapređena u regionu Zapadnog Balkana. Ekonomska, a zatim i migrantska kriza i sve veći osećaj nesigurnosti ovaj posao čini još težim", dodao je.

Kako je rekao sve više i više suočavaćemo se sa izazovima na raznim nivoima, osim, ili dok god se odlučno ne reše osnovni uzroci terorizma, unapredi kontrola i registracija na spoljnim granicama, podrži stabilizacija u susedstvu i unapredi subjektivni osećaj bezbednosti građana.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva