:

:

TV Most

clock

Oktobar 09, 2022   8:35

0

132

Srbijo, srećno – "Orlovi" dobijaju rivale

Žreb kvalifikacija za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2024. godine biće održan od 12 sati u Frankfurtu, a reprezentacija Srbije će biti u drugom šeširu.

Na žrebu će učestvovati 53 selekcije, koje će biti rasporedjene u sedam grupa po pet, odnosno tri grupe po šest reprezentacija.

Učesnici završnog turnira Lige nacija, Hrvatska, Španija Italija i Holandija svrstane su u UNL šešir i biće u grupama sa pet selekcija.

U prvom šeširu se nalaze Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska i Poljska. Pored Srbije u drugom šeširu će biti Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska, Finska.

U trećem šeširu su Ukrajina, Island, Norveska, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska i Jermenija, a u četvrtomn Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska ostrva, Severna Makedonija, tzv. Kosovo.

U petom šeširu se nalaze: Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta, a u poslednjem, šestom Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Nemačka se kao domaćin automatski kvalifikovala za EP 2024. i neće biti u žrebu, kao ni Rusija koja je suspendovana zbog rata u Ukrajini.

Po dve prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa izboriće plasman na EP, a poslednja tri tima biće poznata posle baraž mečeva u martu 2024. godine Srbija je prvim mestom u Četvrtoj grupi Divizije B obezbedila učešće u tom baražu, pa će "orlovi" imati popravni samo u slučaju da preko kvalifikacija ne izbore direktan plasman u Nemačku.

Utakmice kvalifikacija za EP 2024. biće odigrane od marta do novembra 2023. godine. UEFA je odlučila da iz političkih razloga u istoj grupi ne mogu da budu Jermenija i Azerbejdžan, Belorusija i Ukrajina, Španija i Gibraltar, Srbija i tzv. Kosovo, kao i BiH.

UEFA je navela i da najviše dve reprezentacije sa potencijalno oštrim zimama mogu biti u istoj grupi, a to su Belorusija, Estonija, Farska ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija i Norveška. Zbog velike udaljenosti pojedine ekipe mogu da budu izvučene sa maksimalno jednom od neki drugih reprezentacija.

Azerbejdžan može biti u grupi samo sa Gibraltarom, Islandom i Portugalijom. Island samo sa Gruzijom, Izraelom, Jermenijom ili Kiprom. Kazahstan će moći u grupu samo sa jednom od sledećih reprezentacija, a to su:

Andora, Vels, Gibraltar, Engleska, Island, Malta, Portugalija, Republika Irska, Severna Irska, Farska ostrva, Francuska, Škotska ili Španija. Evropsko prvenstvo u Nemačkoj na programu je od 14. juna do 14. jula 2024. godine.

Izvor: B 92

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024žreb
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva