:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Jun 17, 2019   12:07

0

550

Srbima ponovo zabranjen pristup hramu Svete Trojice u Petriču

Obeležavanje litija i sečenje slavskog kolača u selu Petrič, opština Klina, i danas je raseljenim Srbima koji su došli da obeleže ovaj praznik onemogućeno od strane KPS-a. “Prošle godine na današnji dan smo fizički napadnuti,  danas nam policija nije dozvolila da uđemo u dvorište gde se nalazi do temelja porušen hram Svete Trojice gde smo trebali da obeležim praznik zajedno sa sveštenikom”, rekao je Božidar Šarković.

“I pored toga što sam obavestio  policiju, KFOR i UNMIK, OSCE da ćemo danas da se okupimo na ruševinama hrama Svete Trojice u selu Petrič nije nam omogućen pristup. Dobio sam sinoć usmeno odgovor da nam od strane policije skup neće biti dozvoljen. Jutros smo sa sveštenikom i raseljenim licima koja žive u centralnoj Srbiji otišli na svoju odgovornost i stigli do sela Petrič. Međutim, tamo nas je sačekao veliki broj policajaca sa dugim cevima i nisu nam dozvolili da uđemo u dvorište hrama Svete Trojice“, rekao je u izjavi za našu televiziju Božidar Šarković.

Prema njegovim rečima obrazloženje koje su dobili jeste da nije bezbedno iako nijedan lokalni Albanac nije bio prisutan niti je bilo kakva pretnja postojala.

„Ovaj gest policije je još jedna poruka povratnicima da Srbima nema mesta na ovim prostorima“, naglasio je Šarković i dodao da i pored insistiranja da preseču slavski kolač to im nije dozvoljeno.

Uz saglasnost sveštenika raseljeni Srbi slavski kolač presekli su u kući porodice Pešić u opštini Klina.

„Zajedno sa domaćinom i meštanima koji su krenuli prema Petriču i obavili smo sečenje kolača u kući porodice Pešić“, rekao je Šarković.

Izvor: TV Most

KiMPetričKPS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva