:

:

TV Most

clock

Jun 28, 2015   00:17

0

159

Srbima na Kosovu Vidovdan je svaki dan

Izložba akademske slikarke Zorke Stevanović pod nazivom “Slika-ikona-slika” pokazije svu duhovnost svete slike uobličenu savremenim likovnim izrazom. Svestrano obrazovana izlazi izvan crkvenog kanona I još više produbljuje poimanje ikone.

“Zorka Stevanović na jedan savremen način redizajnira ikonu, uklapa se u duhovni milje tradicije srpskog ikonopisačkog I slikarskog. NJena podloga nije pejsaž, skraćena perspektiva, niti zlatna podloga, to je bela čedna boja iz koje izvire figura svetaca” rekao je kustos doctor Velimir Matanović otvarajući izložbu.

Izložba koja broji 11 dela, od kojih je Marija Egipatska deo stalne postavke Muzeja, može se pogledati u narednih nedelju dana.

Duhovno uzdizanje u predvečerje Vidovdana nastavljeno je u Mitrovičkom dvoru.

“Kosovski boj je opomena, još jednom uoči Vidovdana da je krajnje vreme da se ujedinimo, da budemo složni. U izazovima koji su pred nama, a i u prošlosti ih je bilo mnogo, moramo biti istrajni I složni u jedinstvenom cilju, a naš glavni cilj jeste I mora da bude opstanak na ovim prostorima. Moramo da čuvamo svoju tradiciju, kulturu i identitet” podvukao je predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Direktorka Gradskog muzeja Biljana MIlentijević zahvalila se gostima i istakla koliko je Vidovdan važan datum u istoriji Srbije I srpskog naroda, a ujedno i simbol stradanja.
Doajen srpskog glumišta Petar Božović kazivao je poemu “Luča Mikrokozma” najvećeg srpskog penika Petra II Petrovića Njegoša uz pevanje Prvog beogradskog pevačkog društva pod dirigentskom palicom Svetlane Vilić.

“ Na Kosovu je Vidovdan svaki dan i to treba da shvate političari. Ne kritikujem ništa, ali beogradsko pevačko društvo, Njegoš, “Luča Mikrokozma”, pa i ja, ne zaslužujemo da ova sala bude poluprazna”, podvukao je Petar Božović poručujući Srbima da čuvaju svoje porodice, prijatelje, da se drže između sebe i idu u crkvu i manastire.

“Teško mi je zamisliti da bi Njegoš uopšte prepoznao srpski narod pogotovo onaj deo naroda odakle je on. Verovartno bi morao da uči ovaj novi jezik koji se ne zove jezikom koji je on potvrdio svojim delom objavljenim 1847. u Beču. Mogu misliti kako bi to izgledalo danas” odgovorio je glumac Božović na pitanje “Šta bi danas Njegoš poručio srpskom narodu?”

Na kraju večeri horu iz Beograda pridružio se Crkveni hor “Branislav Nušić” na čelu sa Petrom Rakićem. Ovakve duhovne večeri trebalo bi da postanu deo kulturnog života Kosovske MItrovice.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva