:

:

TV Most

clock

April 23, 2022   23:36

0

194

Šreder: Sa Moskvom će morati da se sarađuje

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da se Rusija dugoročno ne može izolovati i da će i posle sukoba u Ukrajini sa Moskvom morati da se sarađuje.

"Zemlja kao što je Rusija ne može se dugoročno izolovati, ni ekonomski ni politički", rekao je Šreder koji je godinama na pozicijama u ruskim energetskim kompanijama.

On je rekao da su nemačkoj industriji potrebne sirovine koje Rusija ima.

"Nije reč samo o nafti i gasu, već i o retkim metalima. A to su sirovine koje se ne mogu lako zameniti", rekao je Šreder u intervjuu za "Njujork tajms".

Šreder smatra da Moskva neće prekinuti isporuke gasa Evropi.

On je ponovio da je spreman da posreduje u sukobu u Ukrajini.

"Uvek sam zastupao interese Nemačke. Radim šta mogu. Barem mi jedna strana veruje", rekao je bivši lider nemačkih socijaldemokrata.

Šreder je dodao da se mirovno rešenje mora što pre postići.

"Mislim da je rat bio greška i to sam uvek govorio", rekao je Šreder koji je u martu razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Kako je objasnio, inicijativa za put u Moskvu došla je sa ukrajinske strane a kontakt je obezbedila švajcarska medijska kompanija Ringijer. O ukrajinskoj poziciji, pre puta u Moskvu obavestio ga je ukrajinski poslanik Rustem Umerov na sastanku u Istanbulu sa kojim se Šreder sastao i posle razgovora sa Putinom.

Nakon toga kontakt je prekinut, rekao je on i dodao da je ipak spreman da ponovo razgovara sa obe strane.

Izvor: T a n j u g

ŠrederRusijaEvropaenergenti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva