:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 12, 2019   12:19

0

164

Srpska firma postavlja prepreke na granici Slovenije i Hrvatske

Tehničke prepreke u dužini od 40 kilometara na granici Slovenije i Hrvatske gradiće srpska firma, a ugovor o tome potpisan je 9. jula, potvrdilo je slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova za zagrebački Večernji list.

Vesna Mitrić iz slovenačkog ministarstva je za hrvatski dnevnik rekla da privremene tehničke prepreke omogućavaju efikasnu zaštitu spoljne šengenske granice, zaštitu ljudi i njihove imovine.

Prema njenim rečima, postavljanje je u skladu s prihvaćenim planom koji ima stepen tajnosti, zbog čega, kaže, ne može da iznosi više detalja.

„Možemo reći da ih postavljamo tamo gde je to potrebno radi sprečavanja ilegalnog prelaska granice. U nekim područjima zamenjujemo ih zbog povreda. Kada, gde i u kojoj meri, odlučuje se na temelju konkretnih procena i predloga policije“, rekla je Mitrić.

Trenutno je, kaže, ugrađeno gotovo 179 kilometara privremenih tehničkih barijera.

Večernji piše da Slovenija podizanje novih kilometarskih prepreka opravdava time što je broj nezakonitih prelazaka preko granice s Hrvatskom u porastu poslednja dva meseca, a očekuju da će taj trend i dalje rasti.

Na konkursu je izabrana firma LEGI-SGS sa sedištem u Beogradu koja je spremna da postavi ogradu za oko 4,8 miliona evra. Reč je o predstavništvu nemačke firme.

Na konkurs se nije javila firma Minis koja je žicu postavljala 2015, dodaje Večernji list.

Granica između Hrvatske i Slovenije duga je 671 kilometar.

Slovenija je žilet-žicu počela da postavlja za vreme migrantske krize 2015. i od tada je ima na 50-ak lokacija.

Slovenački mediji su 2017. objavili da je na postavljanje prepreka vlada potrošila 6,6 miliona evra.

Slovenački premijer Marjan Šarec najavio je i povećanje broja policajaca i vojnika na sprečavanju ilegalnih migracija „balkanskom rutom“, a iz zraka će im pomagati dronovi.

Početkom jula organizovane su i prve zajedničke patrole slovenačke i italijanske policije, što je izazvalo oštre reakcije opozicije koja smatra da Slovenija time priznaje da nije u stanju da sama kontroliše svoju granicu.

Šarec je rekao da bi Hrvatska na svojoj granici sa Srbijom i BiH morala učiniti više na suzbijanju ilegalnih migracija ako želi da se pridruži šengenskom području, a rešenje bi bio i angažman Frontexa, piše Večernji list.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva