:

:

TV Most

clock

Avgust 02, 2019   10:38

0

178

Srpska koordinacija: Za ratne zločine počinjene u"Oluji", u Hrvatskoj pravosnažno osuđeno samo jedno lice

Povodom  dvadeset četiri godine od napada hrvatske vojske  na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, koja je bila područje pod zaštitom snaga Ujedinjenih nacija (UNPROFOR), u akciji etničkog čišćenja, koju je Hrvatska nazvala "Oluja", Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih  lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), saopštila je da u Hrvatskoj ne postoji namera da se gone počinioci ratnih zločina, koje su pripadnici hrvatske vojske načinili nad Srbima. 

 

Srpska koordinacija, u ime porodica ubijenih, poginulih, nestalih i prognanih, podseća da je u akciji etničkog čišćenja ''Oluja'', ubijeno 1.834 lica srpske nacionalnosti, od toga  preko 1.200 srpskih civila, od kojih je više od 60 % bilo starije od 60 godina, da je prinudno je nestalo 1183 lica, da je proterano preko 220.000 Srba, zapaljeno više od  20.000 srpskih kuća i objekata,   i da je preko 40.000 stanova u svojini Srba oteto i nikada nije vraćeno. 

Srpska koordinacija podseća da je za masovne ratne zločine počinjene u tzv. Oluji, u Hrvatskoj pravosnažno osuđeno samo jedno lice, kao da nije reč o najvećoj akciji etničkog čišćenja, počinjenoj na tlu Evrope, nakon Drugog svetskog rata. To ukazuje da u Hrvatskoj ne postoji namera da se gone učinioci ratnih zločina, koje su pripadnici hrvatske vojske počinili nad Srbima. Naprotiv, u Hrvatskoj se, od strane najviših državnih zvaničnika, negira zločinačka strana tzv. Oluje isticanjem da je ona ''čista kao suza'', a  oni koji su osmislili i komandovali vojnim operacijama, poput generala Gotovine i Markača, umesto da odgovaraju za ratne zločine, slave se kao nacionalni heroji i odlikuju najvišim državnim odlikovanjima, a o njihovom ''herojstvu''  u Hrvatskoj se snimaju filmovi.

 Srpska koordinacija takođe podseća na licimeran stav zvanične Hrvatske, koja na sva usta govori kako je ''pitanje nestalih jedno od glavnih humanitarnih pitanja'', a već dvadeset četri godine ne žele da ekshumiraju nevino ubijene  srpske civile u navedenoj akciji, čiji se posmrtni ostaci nalaze u poznatim grobnicama i grobnim mestima, koje je pod nadzorom UNPROFOR-a evidentirala i privremeno sahranila sama Hrvatska.


 Srpska koordinacija u ime porodica žrtava, i ovim povodom ukazuje na selektivnu pravdu i pristup, kako u sudskim postupcima, tako i u javnim politikama Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Prištine i dela međunarodne zajednice, u cilju političke instrumentalizacije žrtava hrvatske, bošnjačke i albanske nacionalnosti, kako bi se prikazala i opravdala jednostrana slika ratova na prostoru bivše Jugoslavije, prema kojoj su Srbi krivci, a srpske žrtve - žrtve drugog reda. Pozivamo  javnost u Srbiji, nadležne vlasti i institucije, da se aktivno suprotstave neistinitim tumačenjima događaja tokom ratova 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije i pridruže  se porodicama žrtava u borbi za istinu i pravdu. 

Izvor: TV Most, Saopštenje

OlujaHrvatskaSrpska koordinacijaratni zločin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva