:

:

TV Most

Foto: RTS/printscreen

clock

Oktobar 09, 2019   20:50

0

278

Srpska rakija za Medvedeva na sajmu u Moskvi

U Moskvi se održava jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova u svetu "Zlatna jesen". Jedan od partnera je Srbija, a svoje proizvode predstavlja osam naših proizvođača mesa, voća i rakije. Njihove štandove obišao je i ruski premijer Dmitrij Medvedev koji je probao srpsku rakiju.

Više 1.800 proizvođača hrane iz 15 zemalja sveta pokušaće da se nametne sve zahtevnijem ruskom kupcu. Ono sa čime se mi predstavljamo na našem štandu su proizvodi koji najviše učestvuju u izvozu u Rusiju.

To je pre svega njeno visočanstvo jabuka, ali raduje da sve više izvozimo prerađene proizvode poput džemova, hrane za decu, hrane za kućne ljubimce. Izvozimo i sadnice, mladi sir.

Inače, 36 odsto svega što zaradimo od izvoza u Rusiju zaradimo zahvaljujući proizvodnji hrane.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev po završetku svečanog otvaranja sajma prvo je obišao štand Srbije. Izrazio je želju da proba srpsku rakiju što je i učinio.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da je danas na sastanku sa ruskim ministrom Dmitrijem Petruševim dogovorio kako da što lakše i jednostavnije srpsko voće i povrće ide na prostor Evroazijske unije.

"Tako što ćemo pojednostaviti uslove za srpske izvoznike, smanjićemo neke limite, pojednostavićemo birokratiju, ući u njihov jedinstven elektronski sistem slanja pošiljaka tako da u svakom trenutku oni vide sve i ne mora par puta da se kontroliše", dodaje Nedimović.

"Sa druge strane što se tiče mesnih prerađevina i proizvoda od mesa tu smo dogovorili, predali smo svu dokumentaciju za ove četiri kompanije koje su bile sporne i ja se nadam vrlo brzo najboljim nalazima ruskih kolega. Rekli su mi da stvari idu u najboljem mogućem pravcu", istakao je ministar.

Ukazao je da se Medvedovim saglasio da je budućnost i ruskog i srpskog agrara organska poljoprivreda.

"Srbija je mala zemlja, ja sam mogao samo da potvrdim reči Medvedova da je budućnost u toj zelenoj poljoprivredi, organskoj proizvodnji gde je mnogo veća dodata vrednost. Mi smo već spremili set mera koje se tiču najviše povećanja finansijskih podsticaja za organsku poljoprivrednu proizvodnju u drugoj polovini sledeće godine", rekao je Nedimović.

Na pitanje koliko će biti povećanje, ministar kaže tri do četiri puta, jer tu je mnogo veća dodata vrednost i mnogo veliki profit.

"Mnogo je velika tražnja sa tržišta Skandinavije, Zapadne Evrope, a sve više iz Rusije i Kine. Videćete za pet godina prosto će biti neverovatno kolika će biti tražnja iz Rusije i Kine za ovom vrstom proizvoda, a to je naša šansa. Imamo velike uslove da to rešimo", zaključio je Nedimović.

Izvor: RTS

Sajam u MoskviMedvedevNedimović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva